Američani “ukradli” svetovno prvenstvo

V nedeljo se je v Mehiki končalo uradno svetovno prvenstvo pod okriljem mednarodne surf zveze (ISA). Teden dni SUP in paddleboard akcije je minil v najmočnejši konkurenci do sedaj. Ekipno so bili na koncu najboljši Američani, ki so domov odnesli 6 individualnih zlatih odličij. Slovenci nismo imeli predstavnikov.


Tehnična dirka, po konceptu Battle of the paddle, zahteva celega deskarja in je tudi mnogim gledalcem najbolj zanimiva od disciplin na prvenstvu.  (Foto: Bielmann / ISA)

Tokrat je prvenstvo gostila ribiška vasica Sayulita ob pacifiški obali Mehike, ki je med surferji znana po dobrih valovih. Deskarji z vesli (SUP) in deskarji, ki veslajo z rokami (paddleboarding) so se merili v štirih (oziroma treh) disciplinah – razdalja, tehnična dirka, SUP surfanje in štafeta. Pri slednji sta v vsaki ekipi sodelovala dva suparja in dva paddleboarderja, SUP surfanje pa je bilo, kot že ime pove, rezervirano le za suparje. Američani so na individualnih SUP dirkah pobrali skoraj vse zlate medalje, le pri tehnični dirki moških so bili slabi. No, pravzaprav niso bili, saj sta ameriška državljana zasedla prvo in drugo mesto, a oba sta s Havajev, to otočje pa je na letošnjem prvenstvu nastopilo z lastno ekipo. V štafeti so Američane sicer prehiteli Avstralci in Novozelandci, a to ni vplivalo na končno razvrstitev reprezentanc, kjer so ZDA absolutni zmagovalci, pred Avstralci in Havaji. Letošnji razplet je torej precej drugačen kot na preteklih prvenstvih, kjer je bila konkurenca veliko šibkejša, vedno pa so ekipno slavili Avstralci …


SUP surfanje je disciplina iz katere se je vse razvilo. Na sliki Felipe Rodriguez (MEX) v finalu. Na koncu je bil osmi … (Foto: Reed / ISA)

Imena kot so Danny Ching, Sean Poynter in Candice Appleby so ameriški ekipi že pred prvenstvom obetala visoke uvrstitve, za ovratnik pa so jim dihali tudi rojaki Connor Baxter, Zane Schweitzer in Mo Freitas iz havajske ekipe. Pri dekletih so suvereno visoko ciljali Kanadčani z Lino Augaitis (lani je nastopila na dirki v Rovinju), Avstralci s Terrene Black in Novozelandci s Penelope Strickland, pri moških pa Francozi s Tituanom Puyom in Danci s Casperjem Steinfathom. Rezultate objavljamo na koncu, najprej pa video preglede celega prvenstva, po dnevih:

1. dan – SUP surfanje, prvi dan
Disciplina iz katere se je sodobno deskanje z veslom tudi razvilo. Valovi niso bili veliki, a dobre akcije vseeno ni manjkalo. Med tekmovalci najdemo tudi nekaj legend surferskih športov, na primer Španko Iballo Moreno, nekdaj eno najboljših windsurferk na volovih na svetu, pa Briana Talmo z Barbadosa, pozitivca, ki svet vodnih športov na deskah razsvetljuje že nekaj desetletij …

2. dan – 20 kilometrov dolga razdalja za vesla in roke za ženske
Dirka, ki je Evropejcem po formatu še najbližje. Vztrajnostno veslanje na 20 kilometrov z vesli in brez njih.

3. dan – 20 kilometrov dolga razdalja za vesla in roke za moške
Zmagovalec med suparji je “šiht” oddelal v uri in slabih 42 minutah. Za primerjavo, najboljši “na roke” je bil le slabih 9 minut počasnejši.

4. dan – SUP surfanje, drugi dan

5. dan – SUP surfanje, finale

6. dan – Kvalifikacije v tehnični dirki in štafeti
Tehnična dirka je za mnoge najbolj zanimiva tekma na prvenstvu. Valovi ob obali zahtevajo tehnično vsestranskega deskarja in dobro taktiko. Koncept tekmovanja, ki ga je vpeljala slavna in kot kaže žal pokojna dirka Battle of the paddle.

7. dan – Finale tehnične dirke in štafete

Končni SUP Rezultati:

SUP razdalja moški
1. Danny Ching (ZDA), 2. Javier Jimenez (MEX), 3. Connor Baxter (HAW)
SUP razdalja ženske
1. Candice Appleby (ZDA), 2. Lina Augaitis (CAN), 3. Terrene Black (AUS)
SUP tehnična dirka moški
1. Connor Baxter (HAW), 2. Mo Freitas (HAW), 3. Titouan Puyo (FRA)
SUP tehnična dirka ženske
1. Candice Appleby (ZDA), Terrene Black (AUS), 3. Penelope Strickland (NZ)
SUP surfanje moški
1. Sean Poynter (ZDA), Poenaiki Raloha (TAH), 3. Felipe Hernandez (MEX)
SUP surfanje ženske
1. Izzi Gomez (ZDA), 2. Nicole Pacelli (BRA), 3. Iballa Ruano (SPA)
SUP & Paddleboard štafeta
1. Avstralija, 2. Nova Zelandija, 3. ZDA, 4. Havaji, 5, Južna Afrika, 6. Francija …
Ekipna razvrstitev reprezentanc
1. ZDA, 2. Avstralija, 3. Havaji, 4. Nova Zelandija, 5. Brazilija, 6. Mehika …

Diskusija


Pojdi na vrh