Bohinjsko jezero: dovolilnica za supanje ali globa!

Če sodimo po blejskih in bohinjskih občinarjih se zdi, da supanje na Gorenjskem ni več dobrodošlo. No, Bohinjci trdijo, da ni tako, ter da bodo z ukrepom le uredili nevzdržne razmere na vodi.

Foto: Tomaž Košir
Supanje brez dovolilnice bo na Bohinjskem kaznivo. (foto: Tomaž Košir)

Zaenkrat je odlok še v obliki predloga, a kot kaže bo ta sprejet. Z njim bodo na Bohinjskem jezeru omejili prost dostop do vode za vsa plovila krajša od osem metrov, izvzeli pa bodo male napihljive čolne in podobne rekreativne naprave. Kot piše današnji Dnevnik, s slednjim menda želijo zaščititi mlade družine, ki ob jezeru preživljajo poletne dni in bi jih bilo nepošteno kaznovati za uporabo napihljivega čolna brez dovolilnice.  Ob tem Bohinjci pozabljajo, ali še slabše – ne vedo, da so ravno napihljivi supi v zadnjem času eden od bolj popularanih športnih rekvizitov mladih družin. Zamenjali so napihljive čolniče, saj omogočajo (izmenično) rekreacijo celi družini. Od zabave za otroke, do koristnega in velikokrat pozabljenega rekreiranja za odrasle člane družine. Seveda je pogoj, da cela družina lahko preživlja dan na plaži, nekje ob jezeru in da s supom lahko hodijo v vodo tam.

No, sprva naj bi predlog odloka tudi deske za veslanje stoje uvrstil med “oproščene” dovolilnice, a menda po zaslugi občinskega svetnika Bojana Travna, ki se je močno zavzel, da se suparje uvrsti med “regulirane” obskovalce jezera, to ne bo tako. Za veslanje na deski bomo na Bohinjskem kot kaže morali odšteti 2 evra na dan, 5 za cel teden ali 20 za sezonsko dovolilnico. Cene res niso zelo visoke, a žal dovolilnica ne bo dovolj. Poleg tega, da bomo seveda morali plačati tudi parkiranje, nas bodo v vodo s SUP desko spustili le na eni vstopni točki (najprej se je govorilo o sedmih). Kako bomo do te točke prinesli opremo, ko bo zaradi gneče edino prosto parkirišče mogoče najti kilometer ali dva proč, ne vemo. Niti ni jasno kaj bodo storili gostje kampa, ki bodo na vodo želeli s supi. Se bodo morali vsesti v avto in odpeljati do vstopne točke na drugi strani jezera? Nas bo redar kaznoval z globo, če se bomo s supom ustavili na eni od plaž, se spočili ali malo posončili, skopali itd … in nato “vstopili” nazaj na jezero na nepravem mestu? O tem verjetno nihče še ni razmišljal in vprašanje je, če kdaj bodo.

Opomba: Po sprejetju odloka, dan po tej objavi, se je ponovno začelo govoriti o večih vstopno-izstopnih točkah, kar zgoraj navedeno nekoliko spremeni, še vedno pa ni jasno kakšno vzdrževanje bodo te točke potrebovale in kaj bodo nudile, da bo za njihovo uporabo plačevanje upravičeno.

A ne mislite, da je vse skupaj le nov ukrep za hitri zaslužek. “S tem v Bohinju ne želimo služiti, le red želimo vzpostaviti,” je za Dnevnik povedal župan občine Bohinj Franc Kramar, ki doda tudi iz trte izvito: “Nikjer na svetu plovba po jezerih ni brezplačna.” Kje in kako je prišel do tega podatka verjetno ni jasno niti njemu samemu. Pravi tudi, da bodo denar od dovolilnic uporabili za vzdrževanje vstopno-izstopnih mest in pristanov. Katerih?

Kaj pa suparji? Lahko kaj naredimo, da se ta norija ustavi?

Verjetno ne, bi bilo pa na mestu, da SUP sekcija pri Surf Zvezi Slovenije dvigne glas, zahteva, da se jo vključi v pogovore in s tem pokaže, da je tu. Razvoj supanja v Sloveniji, tako rekreativnega kot tekmovalnega, je potrebno zaščititi.

Na straneh SUP magazina bomo v prihodnje poskrbeli za predstavitve suparjem prijaznih lokacij v Sloveniji in nedaleč za mejami. Suparjem, ki jih bodo Bohinjci (in Blejci) s svojih koncev “izgnali” pod krinko urejanja razmer, bomo pokazali, da obstajajo odlične alternative, ki so lahko tudi veliko boljše od dveh “gorenjskih biserov”. Ne glede na to, ali je potrebno plačati parkirnino, iti v kamp ali pa nič od tega. Naš kriterij bo dobro počutje, lepa okolica in čim boljše možnosti za veslanje. S tem bomo svoj denar začeli nositi tja, kjer smo dobrodošli in kjer nam znajo še kaj ponuditi. Tudi suparji namreč jemo, pijemo, spimo …

Diskusija


Pojdi na vrh