Iz arhiva: raportaža s prve SUP tekme pri nas

Piranja 2011 @ Fajn.siZgodila se je 3. septembra 2011, v okviru tradicionalne Piranje. Od leta 2008 so se na tem “all you can ride” tekmovanju, v organizaciji JK Pirat, merili le windsurferji, supanje pa je bilo še bolj ali manj eksotična senzacija. Ko se je deskarjem z jadri, na četrti izdaji Piranje, pridružilo tudi deskanje z veslom, sem pisec teh vrstic o tekmovanju pripravil poročilo za portal Fajn.si. Tik pred letošnjo izvedbo, ga v nadaljevanju tudi poobjavljamo. Takšnega, kot je septembra 2011 ugledal luč ekranov …

Poobjava: fajn.si, 4. september 2011
Piranja v znamenju stoječih veslačev na surfih

Na tradicionalni regati Piranja se je pomerilo preko 80 tekmovalcev, kljub uradnemu nazivu “za jadralne deske“, pa so se na njej letos prvič borili tudi v kategoriji na vesla – SUP. Ob šibkih vetrovih je bil nejadralski dodatek zelo dobrodošel, veslaški zmagi pa sta šli v Trst in Škofjo Loko. Jadralski sta ostali v domačem zalivu.

Na startu prve slovenske SUP regate je bilo 30 tekmovalcev od tega 5 deklet. V prihodnosti bi bilo smotrno razmisliti o tem, da bi tekmovanja v tej atletski surferski disciplini, ki je atraktivna tudi za gledalce, organizirali večkrat in po vsej Sloveniji. Je pa zanimivo vprašanje, pod katero krovno organizacijo sploh sodi SUP? Jadralska zveza verjetno ni prava, saj ne gre za jadranje? (foto: Tomaž Košir)

Včerajšnji dan je na slovenski obali postregel s pravo poletno vročino, v Bernardinu in na okoliških betonskih plažah se je gnetlo kopalcev, iz kanalov pa je, kot vedno ob pričakovanju poslabšanja vremena, neprijetno zaudarjalo. Nadpovprečno živahno je bilo tudi na prostoru bližnjega jadralskega kluba Pirat, kjer so, menda po vzoru velike sestrične Barcolane, izvedli tradicionalno regato Piranja. Tako kot Barcolana ima tudi Piranja vedno isto regatno polje (od Portoroža do Piranske Punte), le da se na slednji namesto jadrnic pomerijo jadralci na deskah. Oprema ni pomembna, dirkajo pa lahko tako windsurferji na opremi za valove, freeriderji, formulaši, slalomisti, kot jadralci iz aktualnega in starih olimpijskih vodno-deskarskih razredov. Na kratko in mednarodno: All you can ride!

Prvi, ob šibkem prepihu, letos seveda niso prišli na svoj račun, se je pa med tistimi na bolj plovni dirkaški opremi odvil taktičen boj, ki je bil za gledalce na obali, žal, precej dolgočasen. Za vrh so nedvomno štele izkušnje, prvi pa se je čez cilj pripeljal legendarni jadralec, tudi deskarski, Dušan Puh. “Prav bi bilo, da mladina začne jadrati in začne zmagovati. Ni prav, da se jim stari umaknemo, prav je, da nas oni zrinejo s stopničk,“ je povedal morski lisjak. Za njim je v cilj prišla prva ženska na tekmi, Helena Burger (oba domačina), tretji pa gost iz Trsta Andrea Ferin, sicer izkušen jadralec olimpijske klase.

Nekateri so dirko vzeli manj resno, v duhu celotne prireditve, ki na prvo mesto postavlja druženje. V tem slogu smo videli tudi prastaro opremo z velikimi belimi trikotnimi jadri, njihovi skiperji pa so v slogu preteklega časa pumpali, pumpali in pumpali, pa tudi padali … “Dirkal sem s staro opremo in danes padel večkrat, kot sicer v celi sezoni do sedaj,“ je v šali bentil Matevž Malej, profesor windsurfanja in matematike iz Kopra, ki je bil na koncu, kljub vsemu dvaindvajseti.

SUP = Stand Up Paddle

Sredi popoldneva so svoj start dočakali tudi stoječi veslači. Njihovo polje ni bilo isto kot jadralsko, pač pa vzporedno z obalo, od Bernardina proti Luciji in nazaj. Čudno dogajanje so hitro opazili tudi kopalci na obali in začeli bučno spremljati tekmovalce, kljub temu, da večini sploh ni bilo jasno kaj se dogaja. “Glej kolk so hudi, kar hodijo po vodi,“ so situacijo komentirale ljubljanske najstnice, ki so se sončile ob starih droginih skladiščih. Najbolj hud se jim je zdel prav tretje uvrščeni jadralec Andrea, ki je v drugem delu SUP dirke, močno v vodstvu, dokazoval, da ni le napihnjen, ampak trikotnik pravih mišic. Vsi, ki so do sedaj mislili, da je SUP-anje ležeren šport, so včeraj namreč lahko spremenili svoj pogled na stvar, saj je bilo jasno videti, da brez moči in vztrajnosti ne prideš nikamor. Tudi najhitrejša deska ne pomaga sama od sebe. „Ljudje radi filozofirajo o tehniki, pa o veslu, deski. Pri slednji je za tekmovanje sicer pomembno da je hitra, ne okrogla za valove, ampak pravi mački vedo, da je treba samo veslat, veslat in veslat, drugače ni uspeha,“ je svoje mnenje o tem podal Toni Zupančič, še eden izmed legendarnih slovenskih windsurferjev, ki so se včeraj zbrali v Bernardinu, da demonstrirajo nov šport. Tekmo na svojem valovarskem SUP-u je končal kot deseti.


Toni Zupančič je pred leti z desko in jadrom odkrival valove po svetu. Danes je zaljubljen v SUP in eden od aktivnejših promotorjev tega športa pri nas. (foto: Tomaž Košir)

Da draga oprema ni vse je pokazal tudi zmagovalec Andrea. Dirkal je na stari jadralni deski, z doma predelanim čolnarskim veslom in v cilj prišel z veliko prednostjo, kljub temu, da je imel tik pred koncem nemalo težav. Organizatorji so namreč za zaključek regate pripravili nekaj dodatnih boj, okoli katerih so morali ostro odvijugati tekmovalci. Bolj zabavno za gledalce, nedvomno, a vsi v konkurenci se s tem niso strinjali. Jaka Bizjak (7.), ki je dirkal s pravo formulo med SUP deskami, je razložil težavo s slalomom: “Na zavoju moraš rep deske potopiti in jo obrniti, drugače izgubljaš čas. Če tega nisi treniral ali celo nikoli počel, si počasen ali pa hitro padeš in dobra uvrstitev gre po gobe. Za slalom bi pravzaprav rabil drugačno, bolj okretno in stabilno desko.”

Z vsem tem pa se ni obremenjevala super zadovoljna Manca Notar, petnajstletnica iz Škofje Loke, ki je med trideseterico v cilj priveslala kot enajsta, le dve mesti za očetom in pred mnogimi moškimi soborci. Drugo žensko, Tejo Černe (18.) je prehitela za sedem mest, njej pa je tesno sledila še Iris Učakar (19.). Pri močnejšem spolu je bil na koncu drugi Rok Puvar, tretji pa, spet smo pri legendah, Tine Slabe. Zmagovalec Ferin je bil na koncu dneva tudi skupni zmagovalec regate, v seštevku jadralske in SUP razvrstitve.

Včerajšnje tekmovanje je pokazalo, da je SUP ali veslanje stoje na surfu – tudi odličen tekmovalni šport, ki bi ga v Sloveniji veljalo gojiti organizirano. Če smo pri drugih surferskih športih močno prikrajšani z domačim razmerami za trening, je SUP idealen. Z njim lahko surfamo na jezerih, mirnih rekah in morju, tekmovanja pa so napeta in razumljiva za laičnega opazovalca ter zahtevajo celega športnika. Moč, vztrajnost, taktika … so odlike, ki peljejo do zmage, gledalci pa smo končno dobili pravo atletsko surfersko disciplino, ki se lahko organizira tudi sredi Ljubljane, Maribora, na Bledu … Kdo bo prvi pri tem?

Spodnja galerija bi bila lahko večja, a je avtorju sodelovanje odpovedal fotografski aparat. Na srečo je imel v torbi tudi malo GoPro kamero in ker imamo pri Fajn.si radi izzive, se je beleženja lotil z njo, skozi njeno super-širokokotno lečo. Na ta način so nastale vse fotografije ob tem članku.

 

Diskusija


Pojdi na vrh