Kanadčanka in Čeh na vrhu v Lanterni

Včerajšnja SUP regata med Porečom in Lanterno je po mnenju večine udeležencev presegla pričakovanja. Zmage v Kanado, na Češko, v Nemčijo in na Hrvaško. Med Slovenci že po navadi najboljša Manca Notar in Rok Puvar.

Foto: Tomaž Košir
Kanadčanka (levo) je bila neulovljiva tudi za večini moških na dirki. (foto: Tomaž Košir)

Vse skupaj se je začelo že ob pol osmih zjutraj, z registracijo tekmovalcev, ki so jih iz Lanterne kjer je bil cilj dirke, s kombiji odpeljali na start v Poreču. Malce nerodno prikolico, ki je grozila, da bo kakšno desko odvrgla že med potjo, bodo organizatorji drugo leto gotovo zamenjali z boljšo, drugače pa so bili ves čas sinhroni s svojim precej tesnim urnikom. Tudi obisk predverja hotela v Poreču, kjer so karavani ljudi z vesli (deske so pustili pri prikolici) ponudili kavo in pijačo, pa sestanek tekmovalcev tik za tem, sta potekala do minute natančno. Kot bi za organizacijo skrbel dobro plačan vladni protokol, ne pa ekipa entuziastov, ki tekmovalcem ni računala niti startnine. Kapo dol, bi rekli v popularnem nogometnem žargonu.

Verjetno sedaj pričakujete, da se je tudi start tekme zgodil točno in prav imate. Zaradi gostega prometa takšnih in drugačnih plovil v vodah ob Poreču in tudi naprej proti Lanterni, je bilo to tudi nujno, saj so po dogovoru v kapetaniji poskrbeli za obveščanje kapitanov, naj stoječe veslače na deskah, še posebej od te do te ure, obidejo v velikem krogu. Tega se niso držali vsi, a je organizatorjev čoln, v katerem sem sedel tudi pisec tega poročila, uspešno delal red na špici dirke.

Tekmovalci so se preko startne linije podali v dveh kategorijah – elite in open, prva je naredila 13, druga pa 9,5 kilometrov. V diviziji elite, kjer so nastopili tekmovalci iz petih držav, so morali najprej obkrožiti otok pred Porečom in se šele nato odpravili proti Lanterni, v dizviziji open pa so rekreativni veslači lahko takoj napadli najkrajšo linijo do cilja. Odlična poteza organizatorja se je obrestovala z zanimivim lovljenjem, v katerem so najboljši trije elitni borci šele malo pred ciljem ujeli vodilnega iz odprte skupine.

Tekma je bile še posebej zanimiva in zahtevna zaradi vodnih razmer. Rahel jugozahodnik je k obali priganjal majhne valove, ki so se od obale odbijali nazaj in v območju kjer se je največ veslalo naredili pravi makadam, ali “chop” po mednarodnem vodnošportnem izrazoslovju. Tekmovalci so imeli tako veliko dela z ravnotežjem, pomembna pa je bila tudi izbira deske. Še posebej v odprti kategoriji, pa tudi elitniki je niso odnesli brez,  smo tako videli veliko padcev, pa tudi nekaj tekmovalcev, ki na takšnem tekmovanju niso imeli kaj iskati. Od punce, ki je na dan tekme prvič “stala” na deski in je želela startati kleče, do možakarja, ki je brez padca, na izpostavljenem morju kak kilometer od starta, zmogel narediti le meter ali dva. No, vse takšne je sproti iz vode pobiral eden od organizatorjevih čolnov, tako da “žrtev” ni bilo.

Foto: Tomaž Košir
Padci so bili včeraj del igre, ozke deske pa so k temu še pomagale. Foto: Tomaž Košir

V ospredju se s težavami zadaj seveda niso dosti ukvarjali, čeprav smo videli tudi padce v prvi vrsti. Peter Bartl je, na primer, izgubil položaj tesno vodilnega, ko je nekje na polovici tekme z desno nogo preveč “pritisnil na plin” in prevrnil desko, s tem pa tudi sebe. No, profesionalec kot je on, zna tudi pasti pravilno in na deski je bil spet čez dobro sekundo, saj je rutinirano poskrbel, da mu ob padcu ta ni ušla. Je pa ob tem potrebno poudariti, da smo bili presenečeni, da organizator tekmovalcem ni naložil obvezne uporabe vrvi za nogo, “liša” po surfersko. Ta reč je po splošno sprejetih pravilih varnega supanja potrebna vedno, ne glede na razmere, tudi, če se supa po jezeru. Razlog ni le v tem, da nam tako deska ne more uiti in morda celo zbiti koga drugega (ko piha veter je deska praviloma hitrejša od našega plavanja), pač pa tudi v tem, da je to naša edina fiksna povezava s plavajočim predmetom na vodi. V primeru izčrpanosti, kar smo med rekreativci včeraj tudi videli, poškodbah, slabostih itd … je to lahko življenskega pomena! Tekmovalci sami bi to morali upoštevati že zato, ker so zgled drugim, organizatorji pa bi morali pripenjanje deske na telo vpisati med obvezno.

No, vrnimo se na tekmovanje. Pri moških se je borba med trojico, ki se je odlepila že kmalu po startu, odločila na dveh tretjinah tekme. Takrat je Čeh Branislav Sramek pobegnil Avstrijcu Petru Bartlu (zmagovalec velike nagrade Ljubljane) in Italjanu Davidu Codottu za dobrih 200 metrov, prednost pa nato držal do cilja. Ob tem je trojica šele na ovinku, ko je trasa zavila okoli rta proti kampu Lanterna, prehitela Nemca Lassa, vodilnega na odprti dirki.

Rok Puvar, najboljši Slovenec na 13km, je v cilj priveslal kot sedmi: “To je bila najmočnejša dirka na tem območju in končno tekma na morju. pogoji so bili težji kot običajno, z valovi od strani, tako da je do izraza prišlo ravnotežje. Rezultati so pričakovani, najboljši so bili ves čas spredaj in neulovljivi.”

Foto: Tomaž Košir
500 metrov pred ciljem. Sramek nesramno spredaj, zadaj Codotto in Bartl, potem Lass (na 9,5km) in za njimi že Kandčanka. Foto: Tomaž Košir

Da je razred zase, je pokazala tudi Kanadčanka Lina Augaitis, ki je v cilj prišla kot peta v absolutni konkurenci, prvo žensko zasledovalko, našo Manco Notar pa je pustila kar daleč za seboj. Manca se na vodi ni počutila dobro, potožila je, da ji je bilo slabo, a resnici na ljubo se z Augaitisovo verjetno ne bi mogla kosati v nobenem primeru. Lina je tudi zmagovalka prestižnega tekmovanja The Lost Mills pred tednom dni v Nemčiji in sicer v obeh kategorijah, po včerajšnji tekmi pa je govorila le v superlativih:“Tekma je bila lepa. Res lepa! Bilo je zabavno, z valovi, kar me je prisililo k večji koncentraciji. Imela sem tudi preozko desko za takšne razmere, kar je stvar naredilo še bolj zanimivo. Kar me je pa najbolj navdušilo, je čista voda. Včasih sem se zalotila, da sem s pogledom zatavala v globino, saj sem opazovala morsko dno, ki ga sicer na dirkah po svetu le redko vidiš. Tudi trasa dirke me je navdušila in celo dirko sem se počutila varno. Tudi to je pomembno. Sedaj se vračam v Kanado, na lokalno tekmo, potem pa na Havaje, kjer se bom v dvojicah poskusila na tekmovanju Molokai 2 Oahu.

Med prvimi in zadnjimi prihodi v cilj je sicer minilo kar nekaj časa, a ne preveč in na prvi pogled so prav vsi delovali zadovoljno. Celo tisti, ki dirke niso končali, so se pa vsaj nekaj novega naučili. Konec koncev je šport še tako mlad, da ne gre zameriti nekaj precenjevanja lastnih sposobnosti. Marsikdo se sploh nima s kom primerjati.

V kategorji Open sta torej zmagala sivolasi gospod, ki jih šteje že čez 60, Helgo Lass iz Nemčije in edina deklica, ki je na 9,5 km dolgi open dirki prišla do cilja, zadnja in prva hkrati, Hrvatica Lucija Hren. Pri moških v elitni družbi je bil prvi že omenjeni Čeh Branislav Sramek, drugi Italjan Davide Codotto, tretji pa Avstrijec Bartl, ki je sicer dirkal pod tečnim vplivom jetlaga, saj je v Poreč prišel direktno iz ZDA. Pri dekletih je bilo tako, kot smo pričakovali že na startu, Kandčanka prva, Notarjeva druga in Kimi Zupančič na tretjem mestu. Slednja je povedala, da je bila tekma zanjo predvsem trening, saj ni imela možnosti, da bi se borila za kaj več kot tretje mesto med tremi dekleti na startu elitne kategorjie. V naboru opreme ji manjka deska, ki bi bila konkurenčna v razmerah, ki smo jim bili priča včeraj. Njena je namreč idealna za ravno in mirno vodo, zna tudi ujeti lep val, razburkanega morja pa nima rada.

Popoldan so izpeljali še malo otroško dirko, na kateri so med deveterico slavili Slovenci iz družine Vettorazzi. Mali Luka je zmagal, njegova sestra Lara pa je bila tretja. Med njiju se je vmešal Patrick Boza, četrti pa je bil še en Slovenec Jon Jensterle. Verjetno ste že uganili, da gre za bodoče vrhunske suparje iz družin naših elitnih borcev Roka Vettorrazija in Tomaža Jensterleta, včeraj 15. in 12.

Rezultati na hitro:

Elite moški: 1. Branislav Sramek (CZ), 2. Davide Codotto (ITA), 3. Peter Bartl (AT) … 7. Rok Puvar (SLO)
Elite ženske: 1. Lina Augaitis (KAN), 2. Manca Notar (SLO), 3. Kimi Zupančič (SLO)
Open moški: 1 Helgo Lass (GER), 2. Marko Butrakovič (HR), 3. Marko Milenkovič (HR), 4. Gregor Strnad (SLO)
Open dekleta: 1. Lucija Hren (HR)

Uradni in celotni rezultati bodo objavljeni tudi na spletni strani organizatorja.

Foto galerija:

Diskusija


Pojdi na vrh