Labodje jezero Neži in Blažu

Za slovenske suparje neobičajna koreografija je na Zbiljah poskrbela za odlično predstavo. V glavnih vlogah sta tokrat blestela Neža Jarc in Blaž Cof, v stranskih pa Nataša Srdoč, Damjan Možina in mladi up Nil Kerin. 

SUPZbilje_NezaCilj2
Takole je Neža Jarc zaplesala ob prihodu v cilj. (Foto: Tomaž Košir)

A Čajkovski ni imel nič s sobotno premiero! Labodje družine so sicer bile prisotne, v velikem številu, a zgolj v vlogi gledalcev na varni razdalji. Pod priredbo koreografije, ki se je v tujini sicer že izkazala za uspešno, se je podpisalo športno društvo Tiki Team, predstava s slovenskim naslovom Super krog pa je prepričala tudi bolj tečne kritike …

Foto: Tomaž Košir
Gnezdenje še nikoli ni bilo tako zabavno. (Foto: Tomaž Košir)

Sobotna tekma za slovenski pokal v deskanju z veslom je prvič v zgodovini pristala na Zbiljskem jezeru in premierno v Sloveniji predstavila tekmovalni koncept z imenom Super krog. Pripravili so tehnično dirko s poljem v obliki trapeza, ki ga je označevalo 5 boj, segal pa je od enega konca zbiljske “plaže” do drugega in nič dlje, ves čas pred očmi gledalcev. Tekmovalci so morali odveslati več krogov, vsak v pokalni (race) in rekreativni (fun) kategoriji pa je lahko v enem od krogov (po svoji izbiri) izpustil bojo številka 4 in si tako tisti krog (super krog) lepo skrajšal. Dobra podlaga za taktično igro!

Foto: Tomaž Košir
Blaž Cof, sicer reprezentant v kanuju na divjih vodah, je favorit vedno, ko se pojavi na domačih SUP dirkah. Lanskoletni državni prvak na 15 km, je pokazal, da je tudi na tehničnih dirkah odličen (Foto: Tomaž Košir)

Pokalni bojevniki so morali s “trapezom” opraviti 6x, rekreativci 4x, juniorji pa 2x. Že takoj na štartu je bilo jasno, da bo Blaž Cof, za katerega je bila to prva SUP tekma v sezoni, potegnil in poskušal nabrati prednost pred vodilnim v skupnem seštevku pokala, Tomažem Jensterletom. Tako je tudi bilo in vedno dobro pripravljeni Cof, ki je trenutno na pavzi med reprezentančnimi tekmami v kanuju na divjih vodah, je že v prvem krogu pošteno povedel. Med Jensterleta in njega se je vrinil še odlični hrvaški veslač Željko Srdoč, takšen vrstni red vodilnih pa se je obdržal čez celo tekmo. Jensterle in Srdoč bi Cofa lahko napadla “iz zasede”, če bi tvegala in svoj super krog izkoristila pred njim, a se za to nista odločila, tako kot Blaž pa sta na bližnjico zavila šele v zadnjem krogu.

Foto: Tomaž Košir
Obračanje ekstremno po zunanji “kanti” je značilno za Connorja Baxterja, pa tudi za Blaža Cofa. Na pogled ves čas na robu padca, pa vendar brez napake celo dirko. No, Blaž tudi vesla ves čas na svoji levi. (Foto: Tomaž Košir)

“Za krajšanje kroga sredi dirke se raje nisem odločil, ker sem pomislil, da me v zadnjem delu lahko kdo dohiti. To bi pomenilo dodatno psihično obremenitev in mogoče kakšno napako. S super krogom na zalogi sem bolj mirno veslal, saj sem vedel, da imam v žepu še asa, ki me lahko reši napada na koncu,” je razmišljal reprezentančni kanuist na divjih vodah.

Foto: Tomaž Košir
Neža Jarc  je v preteklih dveh sezonah iz ljubiteljske veslačice na deski “zrasla” v suvereno tekmovalko s svetlo prihodnostjo. (Foto: Tomaž Košir)

Pri dekletih je Neža Jarc prav tako vodila celo tekmo, a na pokalnem bojišču sta bili žal v konkurenci le ona in Natalija Fon Boštjančič. Je bilo pa pri nežnejšem spolu bolj oblegano na fun področju, kar razveseljuje, saj je lepo videti, da je na štartu skoraj toliko deklet kot fantov.

Foto: Tomaž Košir
Tomaž Jensterle si je med potapljanjem pred kratkim pridelal počen bobnjič, a je na tekmo vseeno prišel in prikazal solidno veslanje. Palec gor! (Foto: Tomaž Košir)

Blaž Cof je za šest krogov porabil 47 minut in 31 sekund, njegov prvi zasledovalec, Željko Srdoč pa 48 minut in 23 sekund. Tomaž Jensterle, ki ostaja vodilni v skupnem seštevku je veslal 4 sekunde več kot 50 minut. Neža Jarc je s časom 52:49 priveslala na 5 mesto v kombinaciji z moškimi. Pred njo je bil s časom 50:56 Marko Hauc, za njo pa Urban Zupanc (53:10).

Foto: Tomaž Košir
Nika Zupančič je ena od mladenk, ki bodo, če bodo v tem športu ostale, zrastle v izvrstne tekmovalke. (Foto: Tomaž Košir)

Pri rekreativcih smo videli približno deset minut krajše nastope pri dveh krogih manj. Zmagovalec pri moških Damjan Možina je veslal 37 minut in 43 sekund, zmagovalka pri ženskah, Hrvatica Nataša Srdoč pa 41:09. Res lepo sta se pri puncah izkazali mladinki Nika Zupančič (2) in Hana Pušljar (3), ki sta si “ta nižji dve stopnički” razdelili s časoma 42:15 in 42:26. Prehiteli sta kar nekaj možakarjev, Nika med drugim tudi svojega očeta Urbana (44:50).

Foto: Tomaž Košir
Bilo je resnično pasje vroče! Blaž Cof v Cilju … (Foto: Tomaž Košir)

In da ne pozabimo najmlajših! Nil Kerin (21:53), zmagovalec med juniorji, ki so odbrzeli okoli boj 2x, ni imel številčne konkurence, ga je pa na drugem mestu preganjala Ela Vidmar (22:23). Tretji je bil Luka Vettorazzi (24:56), trudila pa se je tudi Lejla Mohorič, ki ji magična oznaka pol ure ni prizanesla in je v cilj priveslala pri urinih kazalcih na 30:43.

Foto: Tomaž Košir
Neža Jarc med intervjujem za TV Medvode. (Foto: Tomaž Košir)

Popoldne pa še z vesli nad žogo

Za zabavo in tudi nekaj zdrave tekmovalnosti je popoldan poskrbel SUP polo turnir, kjer smo videli, da znajo biti najmlajši še kako nevaren nasprotnik in, da je dobro obvladovanje deske lahko predpogoj za odlične igre. V okvir napihnjenega igralnega polja, med dva gola, so stopili tudi nekateri modri dirkači (tekmovaci na dopoldanski pokalni tekmi so imeli modre majice), med katerimi sta blestela hitra Neža Jarc in zviti Marko Hauc. O poteku igre bi bolje pisal kakšen specialist za ekipne športe, mi bomo raje objavili nekaj fotografij …

Foto: Tomaž Košir
Ultra zabavno, a ne tako zelo enostavno, kot izgleda. (Foto: Tomaž Košir)

Foto: Tomaž Košir
Požrtvovalnosti ni manjkalo! Še dobro, da je bila v soboto voda visoka! (Foto: Tomaž Košir)

Foto: Tomaž Košir
Modri dirkač Marko Hauc nas gleda skozi veslo. Morda najbolj zagnan igralec SUP pola v Sloveniji. Med turnirjem tudi večkrat opozorjen zaradi “prezagnanosti” nad nasprotnikovo desko 😉 (Foto: Tomaž Košir)

Na koncu naj omenimo še organizatirje iz ŠD Tiki Team, ki so s to tekmo dokazali, da se iz običajne SUP tekme da narediti več. Lepo je videti, da za projektom stoji tudi lokalna turistična organizacija, kar v Sloveniji sploh ni nujno. Naslednje leto upamo, da se zadeva ponovi in morda še nadgradi. Posebne pohvale vredna je tudi poteza organizatorjev, ki so ostanek denarja pobranega od štartnin, potem ko so poravnali vse stroške za izvedbo dirke, podarili projektu Botrstvo.

Rezultati moški (race, 6 krogov):

 1. Blaž Cof 47:31
 2. Željko Srdoč 48:23
 3. Tomaž Jensterle 50:04
 4. Marko Hauc 50:56
 5. Urban Zupanc 53:10
 6. Miha Vavhnik 53:24
 7. Žiga Brajnik 54:35
 8. Rok Vettorazzi 56:15
 9. Vid Jakob Tršan DIS (izpustil napačno bojo)
 10. Matej Kračun DIS (izpustil napačno bojo)

Rezultati ženske (race, 6 krogov):

 1. Neža Jarc 52:49
 2. Natalija Fon Boštjančič 1:01:35

Rezultati moški (fun, 4 krogi):

 1. Damjan Možina 37:43
 2. Grega Brajnik 38:40
 3. Franci Horvat 39:11
 4. Boštjan Rupelj 39:58
 5. Borut Karl 40:19
 6. Jože Perko 41:55
 7. Urban Zupančič 44:50
 8. Marko Žnidaršič 45:14
 9. Boštjan Filipič 46:44
 10. Aleš Ribič 48:36
 11. Žiga Tomc DIS (odpeta varnostna vrvica)

Rezultati ženske (fun, 4 krogi):

 1. Nataša Srdoč 41:09
 2. Nika Zupančič 42:15
 3. Hana Pušljar 42:26
 4. Zala Vidmar 43:17
 5. Polona Pušljar 46:00
 6. Tjaša Makar 48:13
 7. Hana Kerin 49:28
 8. Jasmina Halilovič 1:04:21

Rezultati otroci (2 kroga):

 1. Nil Kerin 21:53
 2. Ela Vidmar 22:23
 3. Luka Vettorazzi 24:56
 4. Lejla Mohorič 30:43

Foto: Tomaž Košir
Žrebanje nagrad med vsemi sobotnimi tekmovalci se je končalo z podelitvijo glavne – napihljive deske Starboard. Najbolj srečno štartno številko je imel Urban Zupančič. (Foto: Tomaž Košir)

Diskusija


Pojdi na vrh