Ljubljana je od danes na SUP zemljevidu

Če jo ima Pariz, jo mora imeti tudi Ljubljana. SUP dirko v centru mesta namreč. Ljubljanica je tako danes gostila prvo tekmo v veslanju na deski stoje, na njej pa se je pomerilo trideset tekmovalcev iz treh držav. Slovenija je v številu stopničk premagala Avstrijo z 8:4, Hrvaška pa je ostala praznih rok.


SUP sprint Ljubljana. Foto: Tomaž Košir
Trideset tekmovalcev iz treh držav, seveda največ Slovencev. Foto: Tomaž Košir

Sprinta za veliko nagrado mesta Ljubljana, kot se je tekma uradno imenovala, so se dirkači lotili v štirih kategorijah, moški in ženske na trdih deskah dolžine do 14 čevljev, ter moški in ženske na napihljivih deskah. 2,5 kilometra dolga tekmovalna trasa je za vse potekala od starta malo nad Šuštarskim mostom, proti toku do Šentjakobskega mostu, okoli boje, s tokom do Zmajskega mostu, spet okoli boje in nazaj, proti toku, do startno-ciljne linije. Že pred začetkom je bilo slutiti, da glavna favorita na resni dirkaški opremi, torej na klasičnih trdih deskah, domača Manca Notar in Avstrijec Peter Bartl, tekmecem ne bosta pustila preblizu. Izkušena tekmovalca svetovnega ranga sta na svojih štirinajsticah, ki sicer niso klasično sprintersko orodje, konkurenco pustila za seboj že kmalu po startu. Preostanek “trdih” se je v peklenski (no skoraj) vročini dobro boril, a razlika je bila tokrat prevelika, da bi kdo lahko presenetil. Na koncu so pri moških prva tri mesta pobrali Avstrijci, drugi je bil Friedrich Koch, tretji pa Alfonz Kristan. Najboljši domačin, četrti, je bil Tomaž Jensterle. Pri ženskah je Manci na začetku še lahko sledila Avstrijka Laura Bartl, na koncu druga, tretja pa je v cilj priveslala Slovenka Natalija Fon Boštjančič.

Foto: Tomaž Košir
Marsikdo je danes prvič slišal za veslanje na deski stoje. Pred startom. Foto: Tomaž Košir

Foto: Tomaž Košir
Manca Notar desno in Laura Bartl levo sta se izstrelili čez startno linijo. Foto: Tomaž Košir

Drugačen boj je bilo pričakovati pri napihljivih. Ta kategorjja je največkrat rezervirana za ljubiteljske tekmovalce, rekreativce, zato je težko govoriti o favoritih. A nekatera imena, ki so se na napihljivih deskah pojavila danes, pravim ljubiteljem niso dala veliko upanja. Vsakdo ima seveda pravico nastopiti tam, kjer meni, da ima možnosti za boljši rezultat, je pa ob tem zelo pozitivno predvsem to, da se je na stopničke vseeno povzpela tudi punca, ki je na SUP stopila šele pred kratkim. Neža Jarc, sicer kajakašica KKK Ljubljana, je bila na domači reki, pri dekletih z napihljivimi deskami, druga. Pri moških je v tej kategoriji zmagal Rok Puvar, pri ženskah pa Kimi Zupančič, oba Slovenca.

Foto: Tomaž Košir
Kajakašica Neža Jarc seveda zna veslati. Na sliki pa po prihodu v cilj. Foto: Tomaž Košir

Na koncu je bilo pravzaprav moč dobiti občutek, da danes rezultati niti niso bili tako zelo pomembni. Večina tekmovalcev se je tekme v Ljubljani udeležila zaradi priložnosti same. Tako mlad šport, kot je veslanje na deski stoje, mora biti vesel vsakega premika v smer boljše prepoznavnosti, kar tekmovanje v centru glavnega mesta vsekakor je. Organizator, SUP klub iz Ljubljane, na koncu lahko potegne črto in je zadovoljen. Led je prebit, storjenih je bilo gotovo nekaj napak, a to je prvič opravičljivo, zato se v njih niti ne bomo spuščali. “Naslednje leto ciljamo na vsaj 60 tekmovalcev iz 6 držav,” je ob zaključku, napol v šali, pa malo tudi zares, napovedal Damjan Možina, dirigent današnjega dogodka. Mi ga bomo čisto zares držali za besedo!

Kaj pa pravita absolutna zmagovalca?

“V bistvu sem na Ljubljanici veslala prvič. Je lepo, le voda ni najbolj čista. Bilo je zelo zelo vroče, s pokazanim pa sem zadovoljna. Upam, da bo ta tekma postala tradicionalna, saj bodo tako organizatorji dobili priložnost, da kvaliteto dvigujejo iz leta v leto,” je po tekmi povedala sedemnajstletna škofjeločanka Manca Notar, ki ji ne manjka dobrih izkušenj z največjih tekmovanj, zmage v Ljubljani pa je bila vseeno vesela.

Peter Bartl, ki menda od doma takoj za Avstrijsko mejo, blizu Maribora, do Ljubljane z avtom rabi manj kor dve uri,  je strnil vtise takole: “Ljubljana mi je všeč, nisem je sicer videl veliko, ampak kar sem je lepo. Mislim, da imate tukaj dobre pogoje za širjenje tega športa in posledično lahko organizirate vedno večje dirke, tudi na višjem mednarodnem nivoju.”

Foto: Tomaž košir
Manca Notar je prvič veslala na Ljubljanici. Foto: Tomaž Košir

Rezultati:

Trde deske/moški – 1. Peter Bartl (Aut), 2. Friedrich Kochl (Aut), 3. Alfonz Kristan (Aut), 4. Tomaž Jensterle (Slo); Trde deske/ženske – 1. Manca Notar (Slo), 2. Laura Bartl, 3. Natalija Fon Boštjančič (Slo); Napihljive deske/moški – 1. Rok Puvar (Slo), 2. Marko Stopinšek (Slo), 3. Rok Vettorazzi (Slo); Napihljive deske/ženske – 1. Kimi Zupančič (Slo), 2. Neža Jarc (Slo), 3. Sandra Boštjančič (Slo)

Galerija:

Diskusija


Pojdi na vrh