Opremo imam, peljem se … kaj pa zdaj?

Vprašanje, ki si ga zastavi marsikateri novinec med suparji: Je bistvo supanja to, da vstaneš in brez padanja veslaš po zalivu, je morda v tem, da si hitrejši od prijateljev, ali je za vsem tem pompom dejansko še kaj več?

Foto: Tomaž Košir
Supanje se ne konča v domačem zalivu. Opcije ponuja v vse smeri. (Foto: Tomaž Košir)

Hitrost in tekmovanja so tisto na kar verjetno pomisli največ ljudi, a glavni čar supanja je pravzaprav v tem, da je nabor možnosti za napredovanje in nadgradnjo izredno širok. Od tekmovanj do jahanja valov. Ko enkrat na supu stojiš in brez težav veslaš naokoli, se vse skupaj šele začne. To pa se za večino zgodi že po eni uri na primerni deski. Če opcij za napredovanje ne bi bilo, bi bilo supanje verjetno ena najbolj dolgočasnih rekreacij na planetu. Pa ni!

OK, stojiš torej na deski in jo z veslom poganjaš po vodi. Poglejmo nekaj tvojih opcij za napredovanje:

Napreduj tehnično in si naberi izkušenj.
Če še nisi obiskal nobenega tečaja pravilne tehnike veslanja in osnov varnega supanja, je zdaj pravi čas. Mnogim se zdi neumno, ampak tudi pri tako enostavni aktivnosti, kot je supanje na začetku, se lahko veliko naučiš. Pravilna tehnika veslanja ne bo samo pomagala, da na vodi ne boš izgledal kot en lojbe, ki z lopato razmetava vodo naokoli, ampak ti bo prihranila tudi kakšno bolečino v križu, ramah, komolcih, da o boljšem občutku in brzini ne govorimo. Kar se tiče varnosti, za supanje velja enako, kot za vse aktivnosti na vodi. Pasti je ogromno, ljudje pa nismo vodne živali, zato jih je pametno spoznati in se supanje igrati z glavo. Izbiraj tečaje, ki jih vodijo preverjeni inštruktorji.

Postani turni supar.
Najdi družbo in pojdi iz zaliva, skupaj odkrivajte okolico, veslajte do naslednje plaže. Začnite s pravim turnim supanjem. Najprej na kratke, kasneje, z več izkušnjami na daljše razdalje. Morda od točke A do točke B, lahko enostavno do cilja in nazaj. Za začetek priporočamo dneve s stabilnim lepim vremenom in mirnim morjem ali še bolje kako razgibano in podolgovato jezero, ki skriva zalive, plaže, klife … ob eni obali v eno smer, ob drugi v drugo.

Foto: Tomaž Košir
Raziskuj. Najprej svoj zaliv, nato vedno dlje. (Foto: Daša Novak)

Veslaj z vetrom.
Ena in najbolj popularna opcija veslanja z vetrom (downwind) je, da to počneš od točke A do točke B, seveda v smeri vetra in valov. Na začetku seveda izbiraš šibak veter in majhne valove, lahko tudi na jezerih. Za to varianto rabiš dva avtomobila, lahko imaš svojega shuttle bunnyja, ali pa kako drugo opcijo prevoza nazaj na start. Druga varianta je veslanja gor, proti vetru (upwind) in nato dol z vetrom (downwind), kot to na smučeh počnejo turni smučarji. V poštev pride predvsem, ko je vetra manj in valovi niso preveliki. Zadeva je lahko precej naporna, a občutek je odličen, ko si za trud poplačan z užitkom. #earningturns je tag, ki ga potem uporabiš ob svojih posnetkih s takšne upwind-downwind akcije.

Pojdi na tekmo.
Zakaj pa ne? Večina domačih tekem je zelo prijaznih za rekreativce. Ne glede na to kakšno opremo imaš, se splača poskusiti, če imaš v sebi vsaj malo tekmovalne žilice. A pozor, stvar je nalezljiva in lahko zraste v obsesijo s treningom in vedno hitrejšo opremo, potem pa lahko trpijo odnosi doma in prostor v garaži 😉

Foto: Mihaela Tertinek
Te mikajo tekmovanja? Preizkusi se. (Foto: Mihaela Tertinek)

Zajahaj val.
Hja, to je pa korenina supanja. SUP surfanje je od vsega zgoraj opisanega najbolj originalno supanje, a na naši fliki zemeljske kugle manj razširjeno, kot ostale opcije. Zakaj je jasno. Nimamo najbolj lepih valov, primernih za surfanje. Vsaj ne na pretek. Ampak, ko enkrat poskusiš, si ujet in kmalu svoj dopust kuriš na obalah Sredozemlja, pa Atlantika in tudi Pacifika. Če hočeš lomeče valove poskusiti blizu svoje hiše, lahko kot najbližjo opcijo za začetnika priporočamo italijanske obale Gradeža in Lignana, ob šibkih južnih vetrovih, oziroma še bolje, ko na srednjem jadranu jugo trga gate, na severnem pa omaga, valovi pa se še vedno valijo proti obalam. Tudi na naši obali in v Istri se najdejo surfljivi valovi, a za začetnika niso najbolj primerni, saj dno ob obali ni peščeno in zna boleti …

Foto: Tomaž Košir
Za začetek SUP-surf kariere je dovolj že miniaturen val in nekaj pen. (Foto: Tomaž Košir)

Napadi divje vode.
Ta opcija ni najbolj primerna za nekoga, ki išče idejo za novo začimbo po vsega desetih dneh supanja v lastnem žepu. Veslanje na deski po brzicah je sicer vedno bolj popularno, a primerno predvsem za tiste, ki so že mojstri v vsaj treh od zgoraj omenjenih suparskih disciplin. Če te mika, se loti zadeve po korakih. Začni z lahkimi downwindi in počasi izbiraj bolj zahtevne. Preiskusi se na valovih in postani surfač, mogoče pojdi na kakšno tekmo, da vidiš kako se znajdeš pod pritiskom, potem pa mogoče zajahaj primerno desko in se spusti po brzicah, najprej takšnih, ki komaj zaslužijo to ime … Primerno opremljen seveda, s čelado, rešilnim jopičem in trpežnim veslom, če tudi varnostno vrvico, potem obvezno takšno, ki je narejena za divje vode!

Foto: JP
Za divje vode, je potrebno najprej obvladati ostale discipline supanja. (Foto: JP)

Preklopi na alternativne oblike supanja.
Tu mislimo predvsem na jogo, ribičijo na deski, windsupanje z jadrom in še kakšno od izpeljank, kjer samo veslanje niti ni več bistveno, podobna je samo oprema na kateri se zviramo po vodi.

Za vse opisane smeri v katere lahko raztegneš svoj suparski horizont je na začetku primerna vsaka kvalitetna nespecializirana oprema, beri “allround” deske, na katerih večina tudi začne. Lahko so trde ali napihljive. Šele kasneje se lahko specializiraš v posamezno smer in nabaviš specifično opremo, bodisi hitrejše in daljše deske za tekme, turno veslanje in downwind, lahko krajše in tanjše surf dile za jahanje valov ali pa široke in stabilne divjevodne napihljivke. No, ko boš prišel do te točke, boš že sam vedel kaj iščeš …

Diskusija


Pojdi na vrh