Pod Solkanskim mostom za točke pokala

Reka Soča slovi predvsem kot poligon za športe na divjih vodah, a je lahko odlična gostiteljica tudi suparjem. Danes se je tako med Solkanskim mostom in kajak klubom Solkan odvila tretja tekma za WaSUP pokal Slovenije v veslanju na deski stoje. Dobrih 7 kilometrov dolgo preizkušnjo sta dobila Manca Notar in Rok Puvar.

WaSUP pokal, Solkan 2014
Soča je lahko prvovrstno prizorišče za SUP tekmovanja. (foto: Tomaž Košir)

V okviru Soča Festa, ki združi ljubitelje vodnih športov na Goriškem, so se najboljši slovenski suparji zbrali že zgodaj dopoldan, a je organizatorje presenetil previsok pretok reke Soče, kar je botrovalo dve in pol urni zamudi s startom. Kanček pomanjkanja informacij v zvezi s tem je med nekatere udeležence sprva prinesel tudi malo nejevolje, a so se strasti hitro umirile, misli pa spet usmerile na vodo. Trasa vzdržljivostne dirke je potekala od boje pri adrenalinskem parku, tik nad kajakaškimi brzicami, do starega Solkanskega mostu, kjer je bila druga boja. Približno 750m med eno in drugo bojo so tekmovalci prevozili desetkrat, petkrat proti toku Soče in petkrat z njim. Ta je bil danes kar močan in videti je bilo, da nekaterim veslanje navzgor iz kroga v krog pobira več moči. Ob tem bi si človek mislil, da v drugo stran počivaš, a tekmovalci pravijo, da ni tako: “Tudi navzdol kar krepko goniš, ker je treba tok izkoristiti, ne na njem zaspati.” Žal redki gledalci so lahko uživali tudi ob bojih med moškimi in ženskami, saj so oboji startali skupaj. Dekleta, nastopila so le tri, so se dobro držala in za seboj pustila kar nekaj moških kolegov.

Do polovice prve dolžine, od starta pri spodnji boji, se je skupina še držala skupaj, nato pa se je raztegnila. Naprej sta potegnila prva favorita za zmago, Rok Puvar in Tomaž Jensterle, za njima pa sta se odcepila še Manca Notar in Samo Laharnar. Priključek prvi četverici je probal držati Marko Milenkovič, njemu pa sta kmalu za vrat pridihali tudi Kimi Zupančič in Natalija Fon Boštjančič. Za njima je bila skupina bolj homogena, a bolj smo šli proti koncu dirke, bolj je bila razpotegnjena.

V ospredju je Puvar vodil od začetka do cilja, a je Jensterle, tudi v njegovem zavetju, ves čas držal minimalni zaostanek. Na koncu mu je, kot pravi, za resnejši napad zmanjkalo predvsem izkušenj s pravilnim razporejanjem moči, saj ni prišel do priložnosti za zaključni sprint. Puvar je tako v cilj prišel rutinirano, s približno sto metrov prednosti. Na tretjem mestu je večino tekme preveslala Notarjeva, ki se ji je na rep prilepil Laharnar. Na sredini tekme sta sicer za kratek čas zamenjala mesti, nato pa je Manca potegnila in v cilj prišla tretja absolutno, z lepo prednostjo pred Samom. Kmalu za njima se je odvil tudi boj za žensko drugo mesto, ki ga je dobila Zupančičeva.

Popoldan se je odvila še rekreativna zabavna tekma, na krajši razdalji, na njej pa je nastopilo tudi nekaj veslačev, ki so na supu stali prvič. Pohvalno in pogumno, saj je Soča znana kot precej hladna reka. Zmagovalci so vsi, ki so šli na vodo, med njimi pa ni pisca tega prispevka, ker se je zgovoril na hitro bežeči čas in nujnost povratka v redakcijo. Tokrat prisežem, da upravičeno, naslednjič pa se družbi obvezno pridružim.

Naslednja dirka za WaSUP pokal bo tudi državno prvenstvo, potekalo pa bo 23. in 24. avgusta v Portorožu.

V skupnem seštevku pokala 2014 je pri moških, po današnji tekmi, vrstni red prvih treh enak današnjim rezultatom, pri dekletih pa še vedno vodi Kimi Zupančič, pred Natalijo Fon Boštjančič in Manco Notar, ki pa na drugi tekmi ni nastopila.

Današnji končni rezultati:
Moški – 1. Rok Puvar (Starboard), 2. Tomaž Jensterle (Naish), 3. Samo Laharnar (Fanatic)
Ženske – 1. Manca Notar (Naish), 2. Kimi Zupančič (Mistral), 3. Natalija Fon Boštjančič (Boge)

Celotni rezultati bodo objavljeni na spletni strani pokala: http://suppokal.wordpress.com/

Galerija:

Diskusija


Pojdi na vrh