Pozor! Suparski spust z močnim vetrom je tudi na Jadranu lahko zelo resno početje …

Na slovenski obali so v nedeljo sprožili reševalno akcijo v kateri so nekaj ur brez uspeha iskali suparja v težavah. Na koncu niso našli nikogar, iskani pa naj bi sam pristal v Izoli. Mnogi so se ob tem nasmehnili nepoznavalcem, ki so downwind avanturo zamenjali za težave, a se ne zavedajo, da je veslanje v takih razmerah tudi za najbolj izkušene lahko hitro čez mejo varnega.


Foto: Marko Notar
Dobro opremljena in izkušena Manca Notar med zimskim spustom z južnim vetrom na Jadranu. V nedeljo je pihala mnogo bolj hladna in močna burja (Foto: Marko Notar)

Reševalci so se v akcijo podali po prijavi sprehajalcev iz Ankarana, ki so menda opazili suparja v težavah. Veter in valovi naj bi ga odnašali proč od obale. Po treh urah reševanja v katerem je sodeloval tudi helikopter niso našli nikogar, dobili pa so obvestilo, da je supar že na kopnem v Izoli. Pravzaprav niti ni pomembno kdo je to bil in ali so reševalci dejansko iskali nekoga, ki ni bil v težavah ampak je samo užival v dobrem downwind treningu. Za enega vemo, da je ta dan na podobni trasi rutinirano lovil valove, a je že pred začetkom iskalne akcije pristal v Fiesi. Ta zagotovo ni bil v težavah. Lahko pa bi bil kdorkoli od tistih, ki se vedno pogosteje odpravljajo na zimske downwind avanture brez potrebnega znanja, izkušenj, kondicije in s pomankljivo ali neprimerno opremo.

Če si med slednjimi, naj ti bo nedeljska novica v opozorilo, da se močno burjo na zimskem morju jemlje zelo zelo resno.  Če se na tako vodo odpraviš z veslaškim znanjem s slovenskih jezer, je to podobno kot bi se po dveh letih učenja smučanja na modrih progah spravil direktno na smuk progo v Kitzbuhlu in to naravnost navzdol.

Marko Notar FB

V nadaljevanju (po dogovoru z avtorjem) objavljamo zapis, ki ga je Marko Notar po nedeljskem dogajanju objavil na svojem Facebook profilu:

SUP downwind je ena izmed najlepših in morda tudi najbolj adrenalinskih izkušenj s SUP race deskami. Močan veter, jezdenje valov,…nepopisno doživetje. Vse bolj in bolj opažam, da pa se na tovrstne pustolovščine odpravlja vse več solo suparjev, ki jim je to zgolj všečen izziv, a imajo probleme z lovljenjem ravnotežja že na jezeru ali rahlem »čopu« Piranskega zaliva. »Od kod piha« in kakšni so morski tokovi na njihovi predvideni trasi pa so sploh teme, ki jih odkrito zanemarjajo.

V pogojih, ko je temperatura morja 20+ oC in hitrost vetra ne presega 25 vozlov, narava sama poskrbi, da se morebitne napake veslača nekako eliminirajo in v večini primerov se takšno popotovanje zgolj malce zavleče, supar je na koncu pretirano utrujen, a lažno zadovoljen, da je vešč supanja v extremnih pogojih.

Danes je od Anakarana do Pirana brila burja z več kot 40 vozli, temperatura morja je 11 stopinj, temperatura zraka je bila 10 stopinj, “windchill” efekt je znašal cca. 4 stopinje. Kaj se dogaja na downwind avanturi v takšnih pogojih? SUP deska, ki za razliko od windsurf deske v površino vode ob padcu ni »sidrana« z jadrom, je na suparja privezana zgolj z varnostno vrvico (leash). Ob morebitnem padcu in ob prej omenjenih pogojih se veter in valovi poigravajo z desko. Pri tem ni nič nenavadnega, da deska, ki ima veliko površino in relativno majhno težo ob moči vetra zapusti vodno površino in prične se presentljiva igra deske z vetrom. Deska z ostrimi robovi na nekaterih predelih in smernikom, postane nevaren objek, ki se nenadzarovano giblje po vodi in zraku. Ob tem so sile na varnostni vrvici (poudarjam: edina vez med suparjem in desko) izredne in hitro se pripeti, da se ta vez pretrga iz takšnih ali drugačnih razlogov (slaba kvaliteta vrvice, starost ali celo nepravilna pritrditev na desko ali telo suparja). Ločitev deske od suparja je v takšnih primerih lahko usodna. Desko je zaradi moči valov in hitrosti vetra praktično nemogoče ujeti. supar ostane v vodi! Stopnja preživetja pa je v takšnih pogojih brezpogojno odvisna od opreme, izkušenosti in kondicijske pripravljenosti suparja.

Trasa našega vse bolj priljubljenega downwind spusta od Anakarana do Pirana je na večih mestih od obale oddaljena več kot 1km (zakonodaja?). Doseg obale in plavanje v morju z že omenjeno temperaturo 11 stopinj in hitrosti vetra več kot 40 vozov je izreden, če ne skoraj nadnaraven podvig. Stopnja preživetja v vodi s takšno temperature, tudi ob uporabi suhe obleke je omejena. Energija potrebna za premagovanje takšnih situacij pojemuje hitreje, kot smo navajeni, svoje odigra tudi prisotna panika in mnogokrat prisoten vodni pršec, ki nam vztrajno polni pljuča z vodo in povišuje koncentracijo soli. Tudi v primeru reševanja se je treba zavedati, da je takšnega suparja brez pomoči sodobnih termo-tehnik izredno težko najti, saj je zaradi močnega sinusnega valovanja morja teoretično večino časa pod horizontom-skrit med valovi. In srečo imamo, da v Tržaškem zalivu ni morskih zveri, ki drugod utegnejo čas plavanja suparja skrajšati.

Brez nadaljnjega dramatiziranja in preigravanja možnih scenarijev od udarca deske v glavo itd…, mi dovolite, da izkustveno poudarim, kaj potrebujemo, ko se odpravimo na downwinderje. Spodaj našteto spoštujejo izkušeni downwind suparji v podobnih pogojih Južnoafriške republike, torej zakaj jih ne bi vzeli v obzir tudi mi Slovenci, ki nekaj let zaostajamo v razvoju in spoznavanju te discipline supanja:

  • downwind SUP deska primerne širine (deska, ki nam ne povzroča težav z ravnotežjem)
  • karbonsko veslo (popolnoma zatesnjeno in pred veslanjem preverjeno),
  • leash (preverjena kvaliteta pred veslanjem, primerna pritrditev na desko in telo),
  • primerna suha SUP obleka oziroma primerna neoprenska obleka,
  • pasni samonapihljiv rešilni jopič,
  • v nahrtniku naj se poleg tekočine v vodoodporni vrečki nahaja tudi telefon ali walkie-talkie vašega partnerja, ki vas spremlja na kopnem.

Vesel bom, če se zavedate, da nam večino zgornjih scenarijev ločitve deske od suparja lahko pomaga rešiti SUP partner na downwindu, zatorej, če je to le možno, se na downwind ne odpravljaje nikoli sami.

Današnjega primera reševanja in celostne situacije ne poznam, a glede na današnje pogoje v Tržaškem zalivu bi se lahko zadeve končale drugače. Lansko leto sem bil priča utopitvi izkušenega suparja in odličnega plavalca pri downwindu ob 40 vozlih in poletnih pogojih. Občutki so še vedno prisotni in izredno nelagodni. Zgodi se v trenutku!

Prosim, poskrbimo vsi, ki uživamo v takšnih pogojih, da nam država zaradi naših napak ne prepreči veslanja v downwind pogojih še na morju, kot se to sicer iz trenutno drugih razlogov dogaja na naših celinskih vodah. Poskrbimo, da SUP downwind ne bo čez noč postal nevarno in prepovedano početje.

Obilo užitkov vsem ob naslednjem SUP downwinderju.

———
Marko Notar je oče naše najboljše veslačice na deski Mance Notar in velik poznavalec suparskega spuščanja z vetrom in supanja nasploh.

Diskusija


Pojdi na vrh