Presejano: Manca, Rok in Kanal kosti, a ne v povezavi

Pretekli vikend je spet minil tekmovalno. Vsaj če gledamo globalno. Mi smo izbrali tri SUP preizkušnje. V Italiji je Manca Notar zaključila EU pokal s tretjim mestom skupno, Rok Puvar kljub bolezni vesla na 5. mestu alpske trofeje, na Havajih pa je končana še ena dirka čez Kanal kosti.


Dirka v Italiji bi bila lahko ena boljših to sezono, a se je končalo z grenkim priokusom za našo udeleženko. (Foto: Surf Expo)

Finale Waterman League Evropskega pokala v Italiji:
Manca tretja skupno za sezono 2015

Pri Rimu se je čez vikend odvila tretja tekma od treh za Waterman League evropski pokal 2015. Manca Notar (Naish) je bila naša edina predstavnica, a je bilo to spet več kot dovolj, saj je zasedla skupno 2. mesto, v evropskem pokalu pa končno tretje. Odličen rezultat, kljub temu, da je na drugi tekmi, na Finskem, manjkala. A lahko bi bilo celo bolje, če organizatorji ne bi sprejeli nekaj, za mnoge, čudnih odločitev. V Rimu je prvi dan zaznamovala vzdržljivostna dirka, ki jo je dobila Manca, pred Špankama Ane Zulaika Aranburu (BIC) in Susak Molinero. Ob tem velja omeniti, da ji je na začetku dirke odpovedal meh za vodo, tako da je velik del preizkušnje veslala “na suho”. Na nedeljski spored se je nato podala hidrirana in odločena zmagati, saj je že večkrat dokazala, da je odlična šprinterka.


Manca je na 40 stopinjah celzija veslala brez vode, saj se ji je pokvaril sistem za pitje iz mehu. Takole se je po zaslugi očeta odžejala 2 kilometra pred ciljem in nato kljub kratki pavzi zmagala. (Foto: arhiv Notar)

No, tu se je malce zalomilo. Organizator je v zadnjem trenutku spremenil sistem tekmovanja za dekleta, ki tako niso dirkala na izpadanje, kot je to v navadi pri šprintih, pač pa so oddelale vsaka tri dolžine (360m, skupinski štart), za rezultat pa naj bi enakovredno šteli vsi trije poskusi. Manca je šprinte končala kot 1. , 2. in 3. kar žal ni bilo dovolj za zmago, saj je prej omenjena Španka Ane Zulaika finiširala kot 1. in dvakrat druga. To pa je pomenilo, da sta v boju za skupno zmago na italijanskem Surf Expu in 3. postaji EU pokala izenačeni. Ker sistem tekmovanja deljenja prvega mesta ne pozna, so zmagovalko določili s čudno formulo primerjave časov šprinta in vzdržljivostne dirke, ob tem pa so celo izvzeli najboljši rezultat Škofjeločanke. “Ne vem zakaj so mi brisali najboljši čas, morali bi najslabšega, če že. Sicer pa je bilo rečeno, da so vsi trije šprinti enakovredni. Če bi moj zmagovalni čas upoštevali, kot so ga Španki, bi v skupnem seštevku morala zmagati jaz,” je povedala Manca. Po njeni pritožbi so se v vodstvu tekmovanja z njo ustno najprej strinjali, nato pa so odločitev spet spremenili in skupno zmago, tudi evropsko, “podelili” Španki. Druga v EU pokalu 2015 je bila Francozinja Celine Guesdon (BIC). Ne Manca, ne Ane se podelitve nista udeležili …


Start Šprinta, kot se za dirko v okviru surf festivala spodobi – v valove! (Foto: Surf Expo)

Pri moških je na tekmovanju skupno zmago odnesel na Havaje Američan Zane Schweitzer (Starboard), ki je bil prvi na vzdržljivosti in drugi na šprintu. V Šprintu je sicer zmagal Južnoafričan Dylan Frick (Starboard), evropsko krono pa je osvojil viking Casper Steinfath (Naish), prvi v soboto in peti v nedeljo.

Opomba: V trenutku ko to objavljamo, dva dni po tekmovanju, na uradni strani še ni objavljenih končnih rezultatov tekme, v skupno razvrstitev pa rezultati tudi še niso vpisani.

SUP alpska trofeja v Nemčiji:
Puvar direktno z bolniške do 5. mesta

Na jezeru Tagern v Nemčiji se je odveslala tretja tekma za alpsko trofejo 2015. Na vzdržljivostni dirki je zmagal Normen Weber pred Petrom Weidertom in Petrom Bartlom. Naš Rok Puvar (Starboard) je bil peti. Pri ženskah je zmagala Carol Scheunemann pred Erno Stangl.


V drugem krogu: 1. Bartl, 2. Weidert, 3. Weber, 4. Puvar, 5. Tritten (Foto: sup-er.si)

Kako je izgledala moška dirka si preberite kar v besedah našega državnega prvaka:

“Tretja tekma evropske serije SUP Alps Trophy je po prvi postaji v Italiji in drugi v Avstriji tokrat gostovala v Nemčiji. Po celotedenski bolniški sem se z mešanimi občutki podal na tekmo. V soboto sem po tekmi v Gradu opravil prvi trening in občutki so bili vse prej kot dobri. 71. Tekmovalcev iz 8. držav je štartalo na slabih 10km dolgi progi. Prvi krog se je tako kot zmeraj veslalo na polno in prvih nekaj kilometrov proti vetru je bila povprečna hitrost višja od 10km/h.  Prvi krog nas je prvih pet končalo v skupini, z lepo prednostjo pred zasledovalci, po napaki Švicarja Petra Trittna pred menoj, pa so prvi trije pobegnili sam pa sem nadaljeval na četrtem mestu. Po polovice tekme je spet napadel Tritten, ki ga nisem uspel zadržat, sem pa lahko umirjeno odtekmoval preostanek dirke na 5. mestu. Peti sem trenutno tudi v skupnem seštevku serije, ki se nadaljuje čez mesec dni v Švici.”


Rok Puvar je na dirko odšel direktno z bolniške. (Foto: sup-er.si)

Molokai 2 Oahu 2015:
Kanal kosti tokrat brez slovenske udeležbe

Manca Notar se po dveh letih sodelovanja na tej legendarni dirki, letos ni odločila za ponoven start. Kako je bilo lani, z njo v igri, si preberi tukaj (klik) , to nedeljo pa so na 51 kilometrov dolgi preizkušnji med otokoma Molokai in Oahu, z letnico 2015, tekmovali takole: V najprestižnejši kategoriji unlimited (deske brez omejitve dolžine) je med moškimi spet slavil Travis Grant, pred Kaiem Lennyjem in Lincolnom Dewsom, pri ženskah pa tudi ponovno Sonni Honscheid pred Penelope Strickland in Jennifer Kalmbach.

Pri produkcijskih deskah sta zmagala Travis Baptist in Annabel Anderson. Lanski partner Mance Notar v mešanih dvojicah Michi Schweiger je letos tekmoval v moških parih in z Yannickom Liiem dirko končal na 9. mestu. Več o tej divji dirki, kjer ponavadi ne manjka niti morskih psov, najdeš tukaj (klik).


Travis Grant prečka ciljno “črto” na svoji osemnajstki. (Foto: Molokai2Oahu)

Diskusija


Pojdi na vrh