Prva naslova po pričakovanju Manci in Roku

Manca Notar in Rok Puvar sta včeraj potrdila napovedi in zmagala na prvem državnem prvenstvu v deskanju z veslom. Ob sprva sprejemljivem in kasneje odličnem vremenu so se pričakovanja izpolnila tudi na pozicijah vice prvakov, kjer sta tekmo končala Kimi Zupančič in Tomaž Jensterle. S starta v Bernardinu se je v vseh kategorijah pognalo preko 30 tekmovalcev.

DP Portorož 2014, foto: Tomaž Košir
Dež je skoraj povsem ponehal že pred tekmo, ob startu je še malo porosilo, nato pa je šlo le še na bolje in kmalu smo videli celo sonce. (foto: Tomaž Košir)

Lahko bi rekli, da je prvo državno prvenstvo pod streho, a izraz ne bi bil pravi. Vreme je sicer povzročilo nekaj nevšečnosti tudi na Obali, a tekma ni potrebovala strehe. Vse skupaj se je razpletlo približno tako, kot smo po eni verziji predvidevali tudi v napovedi pred nekaj dnevi – dež pred tekmo, potem pa oblačno, a suho vreme, za konec pa celo nekaj sonca. Mnogi, predvsem rekreativci, v to niso verjeli, ter na odprto prvenstvo niso prišli. Glede na vreme v notranjosti Slovenije in napovedi meteorologov, jim tega niti ne gre zameriti. Razveseljivo je predvsem to, da so se na startu državnega prvenstva pojavili skoraj vsi licencirani tekmovalci, kar kaže na to, da stvar jemljejo resno, s tem pa dajejo veljavo tudi deskanju z veslom v Sloveniji. Resna športna tekmovanja se namreč odvijejo v vsakem vremenu, razen, če je vprašljiva varnost.

Organizatorji iz kluba Keka so pripravili odlično tekmo, a so atraktivno traso, ki je bila planirana od Bernardina do Pirana in nazaj, morali sprementi, saj je obstajala verjetnost hitrega poslabšanja vremena, s tem pa tudi možnost tramontane. Ta bi bila ob piranski Punti lahko zelo neugodna in nevarna, pa tudi morje tam je bilo močno nemirno. Zato so se odločili za linijo med Bernardinom in Lucijo, ki so jo tekmovalci morali preveslati dvakrat, v obe smeri. S tem so pravzaprav pripravili boljše pogoje za sicer maloštevilne gledalce, ki so s startno ciljnega prostora v živo tako videli več dirke. Voda je bila v zavetju Bernardina dokaj mirna, že kakih dvesto metrov od starta pa so, tudi na spremenjeni trasi, tekmovalce dosegli valovi z odprtega morja. Ker so prihajali bočno na smer tekme, so bile razmere marsikomu zelo zahtevne in videli smo tudi nekaj padcev v ospredju dirke.

Že na startu so naprej potegnili vsi favoriti. (foto: Tomaž Košir)
Rok Puvar (na sredini s plavo kapo) je startal najhitreje, a imel kmalu nekaj težav in za nekaj časa izgubil pozicijo vodilnega. (foto: Tomaž Košir)

Že kmalu po startu je bilo jasno, da se favoriti niso odločili za taktiziranje. Potegnili so Puvar, Jensterle, Laharnar, Notarjeva in Zupančičeva, presenetljivo pa je bilo to, da je Notarjeva že kmalu po startu prevzela vodstvo. Navajeni smo sicer, da Manca vesla v ospredju, a najboljši fantje so praviloma nekoliko hitrejši od nje. Puvar je imel tokrat, kmalu po začetku, nekaj težav, Manca pa je to več kot odlično izkoristila in “skočila” v vodstvo. Kakih 20 metrov prednosti je nato Puvar zmanjševal skoraj do Lucije, kjer je na bojo spet prišel prvi, a le pol deske pred Manco. Sledila sta jima Laharnar in Jensterle.

Foto: Tomaž Košir
Boj med Rokom in Manco, proti koncu prve razdalje. (foto: Tomaž Košir)

Res se pozna, da sem ravno dobro prišla s Havajev, kjer sem dobila veliko izkušenj za tekmovanje na zelo nemirnem morju, kakršno je bilo tudi na današnji tekmi. Pred tem bi se mi takšne razmere zdele zelo težke, zdaj pa sem se naučila izkoristiti vsak val, namesto da se borim proti njemu. Tako sem v teh razmerah uživala,” je svojo predstavo razlagala Manca po tekmi.

Omenjena četverica se je po prvem obratu povsem odlepila od skupine in nazaj proti Bernardinu veslala v visokem tempu, s tem, da je Manco za kratek čas dohitel Laharnar. Na drugi obrat so nato prišli razporejeni enako kot na prvega, v nadaljevanju pa je Jensterle prehitel Laharnarja. Oba sta imela nekaj težav z morsko travo, ki se jima je nabrala na smernikih, zato sta se bila prisiljena tudi malce okopati. No, preko tretjega obrata, pa do cilja so vodilnii štirje prednost ohranili, Puvar jo je tudi še malo povečal, Jensterle pa se je tik pred koncem Manci približal na razdaljo deske, a več ni zmogel.

Rok Puvar, na deski Starboard, je za celotno progo porabil 44 minut in 52 sekund, Manca Notar na Naishu je bila minuto in štiri sekunde za njim, Tomaž Jensterle (tudi Naish) še 4 sekunde za njo, Samo Laharnar (Fanatic) pa je prvo četverico zaključil dobre pol minute za Tomažem. Sledil je najboljši tujec na tekmi, sicer najboljši na odprtem prvenstvu tekmovalnih desk, Italijan Stefano Zappetti (49:03). Njemu je sledil Rok Vettorazzi (49:50), nato pa je bila na vrsti že druga ženska na državnem prvenstvu, Kimi Zupančič z Mistralom (50:55). Tretje dekle, Neža Jarc, je v cilj priveslala s časom 54:30.

Na napihljivih deskah je bil najboljši Gregor Strnad, ki je gladino portoroškega zaliva cefral z dolgim zračno polnjenim Starboardom (51:10). Njemu je med zračnimi sledil Aleksander Stopinšek (52:55), na 14 čevljev dolgi napihljivi deski Fanatic, tretji napihljiv v cilju pa je bil Nejc Rus (53:03). Najboljša napihljiva med ženskami je postala Ana Kocjančič.

Na netekmovalnih trdih deskah (allround) je bil zmagovalec Edi Campagnaro iz Italije, zmagovalka pa Slovenka Maša Nemanič.

Zvečer so se v posebni one design sprint tekmi na napihljivih deskah KIN pomerili še bodoči slovenski in italijanski asi. Pri deklicah je  zmagala Ula Laharnar in s prepričljivim slogom dokazala, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Druga je bila Amanda Babič, tretja pa Maša Matjaž. Fantje so na svoji dirki uprizorili pravi fotofiniš v katerem je bil najboljši Dan Šubelj Zupančič, pred Žigo Brajnikom in Vitanom Laharnarjem.

Naslednja domača tekma v supanju bo 6. septembra, prav tako v Potorožu, v okviru tekmovanja Piranja Race. Ta tekma bo štela tudi kot finale pokala WaSUP 2014.

Oglejte si tudi fotoreportažo z včerajšnje dirke.

Foto: Tomaž Košir
Gledalcev je bilo malo, a so si z zanimanjem ogledali kar so uspeli videti. (foto: Tomaž Košir)

Foto: Tomaž Košir
Nemirno vreme je včeraj poskrbelo za nemirno vodo, ta pa tudi za nekaj neprostovoljnega kopanja na dirki. (foto: Tomaž Košir)

Diskusija


Pojdi na vrh