Rok Puvar je na deski ravnokar preveslal Jadran!

Na pot je Mariborčan, ki živi na Obali, odrinil včeraj pozno popoldan, pet pred peto, italijansko obalo pa je dosegel danes malo pred osmo zvečer. Na deski je tako v enem kosu prebil kar 27 ur! Trasa od rta Kamenjak pri Premanturi do Pesara v Italiji je dolga približno 130 kilometrov, po idealni liniji …

Foto: Jakica Jesih / WindPress
Rok je včeraj popoldan takole odrinil proti Italiji.  (Foto: Jakica Jesih / Windpress)

Pesaro, 21. januar, 19:55 – Rok Puvar, večkratni državni prvak v deskanju z veslom, se je na projekt prečenja Jadrana s supom pripravljal več mesecev. Za takšen podvig, ki je nekaj posebnega tudi v svetovnem merilu, saj se je zgodil pozimi in preko noči, so potrebne tako vrhunske fizične kot psihične sposobnosti, pa tudi dobra logistika. Na treningih preko jeseni in v začetku zime je Puvar postopno podaljševal razdalje, ki jih je preveslal, spoznaval je novo desko (Starboard Ace GT) in testiral tudi svoje počutje v povezavi z različnimi opcijami prehranjevanja med veslanjem. Konec decembra je opravil z zadnjim velikim treningom in v enem kosu preveslal 100 kilometrov, delno tudi ob spremstvu čolna, ko je veslal na liniji Portorož-Grado-Portorož. Prvi termin za izvedbo projekta je bil načrtovan za vikend 9. in 10. januarja, a vreme takrat ni sodelovalo.

Foto: Rok Puvar / Sup-er.si
Velik del poti je Rok preveslal ponoči. (Foto: Rok Puvar / Sup-er.si)

Povsem drugače je bilo včeraj, ko je jadralec-meteorolog Jure Jerman prižgal zeleno luč in Puvar je lahko “odrinil” od obale rta Kamenjak, na samem jugu Istre, proti Italiji, natančneje obali pri Pesaru, južno od Riminija. Začetek je bil miren, veter pa je kmalu padel celo na skoraj neopazna 2 vozla, kar je obljubljalo mirno vodo in ugodne pogoje za veslanje. Kolikor je sredi Jadrana, januarja in ponoči lahko ugodno! A noč je nato pokazala svoje prave zobe. Vode sredi tako velike luže, kot je Jadran, seveda skoraj nikoli niso povsem mirne. Vedno večji valovi so prihajali zoprno od strani, veter pa se je okrepil do 8 vozlov, kar je že znaten prepih, ki tudi vrhunskemu suparju lahko pošteno nagaja. “Za nami je dolga in mrzla noč,” je na svojem Facebook profilu, nekaj čez deveto zjutraj, zapisala Jakica Jesih, ki je podvig spremljala v spremljavalnem čolnu in nadaljevala: “Rok je utrujen, a se dobro drzi.” Takrat so bili od cilja oddaljeni še dobrih 24 navtičnih milj, čez nadaljnjih 6 ur veslanja (15:30) pa je Rokova pozicija na zemljevidu izgledala takole:

Sledenje kje-si.si

Ob 17:45 (skoraj 25 ur na poti), pa takole:
Sledenje kje-si.si

Zadnji del poti je sicer minil v ugodnejših vremenskih in vodnih razmerah, a težka noč je terjala svoj davek, kar se je poznalo na povprečni hitrosti veslanja. Do obale na hrbtni strani “škornja” je na koncu priveslal danes, nekaj minut pred osmo zvečer, po neverjetnih 27 urah na vodi.  Rok je seveda izmučen, a zagotovo zadovoljen. Ko dobimo njegovo izjavo, jo dodamo, v naslednjih dneh pa pripravimo še podrobnejšo zgodbo o prvem prečenju Jadrana na SUP deski. Bravo Rok, ali po nogometno: Kapo dol!

 

Na kakšni deski je veslal?
Starboard ACE GT je deska kategorije unlimited. Njena dolžina je 17’4″ (528.3 cm), širina pa 27′ (68.6 cm). Volumen deske je 313 litrov. Gre za vrhunsko karbonsko downwind desko, idealno za veslanje na dolge razdalje.

Diskusija


Pojdi na vrh