S Solkana na Most na Soči, v Velenje in na reko Hood

Sezona domačih SUP tekmovanj je bila sredi avgusta na vrhuncu, tekmi za pokal Slovenije v Solkanu je sledila mednarodna dirka na Mostu na Soči, nato pa še državno prvenstvo na 15 km v Velenju. Ob tem je Manca Notar nastopila še v Ameriki in po daljši tekmovalni pavzi pokazala, da je še vedno med najboljšimi.


Prva diska na Mostu na Soči je uspela. (foto: SUP klub)

Pokalno v Solkanu
V soboto 13. avgusta se je pokalna klapa veslačev na deskah zbrala v Solkanu, kjer so se s časom in med sabo že tradicionalno udarili na Soči nad solkanskimi brzicami. Pri moških je šla pokalna zmaga v roke “novopečenemu” tekmovalnemu suparju Joštu Zakrajšku, drugo mesto je preskočilo zahodno mejo in pristalo v naročju Giorgia Maggija, tretje pa se je podalo na jug, spet čez mejo, z  Željkom Srdočem. Pri dekletih je po dolgi tekmovalni pavzi (pavzirala je zaradi bolezni) za veslo spet prijela Manca Notar, ki je za seboj pustila Nežo Jarc in Tjašo Makar. Med rekreativci v kategoriji fun, so pri dekletih stopničke zasedle Natasa Srdoč, Zala Vidmar in Hana Pusljar, pri možakarjih pa Gregor Strnad, Bostjan Rupel in Grega Brajnik. Manca se je po tej tekmi podala v ZDA, kjer je nastopila na downwind dirki na reki Hood.

Prvič Most na Soči
Dva dni po solkanski dirki se je na Soči suparska tekmovalna scena zbrala še enkrat, tokrat prvič na vodah Mosta na Soči. Tekma, ki sicer ni štela za pokal, je bila, vremenskemu tveganju navkljub, zelo dobro obiskana. S pomočjo lokalnih rok je tekmo izpeljal ljubljanski Sup Klub. 55 tekmovalcev se je spopadlo na 1,8 km dolgi progi. Juniorji so z njo opravili v enem krogu, kategorija fun v dveh in elite dirkači v treh krogih in skupno 5,6 kilometrih. Skupinski štart je napovedoval peklenski tempo. Najhitrejših pet se je z mesta izstrelilo proti prvemu obratu, kjer je Jošt Zakrajšek obračal dolžino deske za Blažem Cofom, za petama pa jima je bil Željko Srdoč. Dva kroga so tekmovalci spredaj vozili pametno, taktično, se izmenjavali v vodstvu in pripravljali teren za odločilni šprint. Tam je bil Blaž močnejši od Jošta  in Željka. Pri dekletih je bila najboljša Neža Jarc, pred Čehinjo Marcelo Ivankovo in Zalo Vidmar. Na tekmi je še posebej navdušilo veliko število rekreativnih in mladih, t.i. junior tekmovalcev, slednjih kar 16. Vsi rezultati so objavljeni tukaj (klik)

Državno na 15 km
Na Velenjskem jezeru je 15 kilometrska preizkušnja za državno prvenstvo postala tradicionalna. Vzdržljivostna dirka je spet nekajkrat zaokrožila po jezeru, najboljši pa so bili  tokrat Jošt Zakrajšek (1), Blaž Cof (2) in Marko Milenkovič (3) pri možakarjih na race deskah, ter Neža Jarc, Hana Pušljar in Nela Halilovič pri race puncah. V kategoriji fun, ki je krožila 6 kilometrov, so najbolj trgale vesla Polona Pušljar, Vanja Matjaž in Tjaša Makar, trgali pa Damjan Možina, Boštjan Rupel in Gal Gros. Omembo si zaslužita tudi oba dirkača na 3 km v junior kategoriji, Vida Borštnar in Lucas Gavriloski. Popoldne so nebo nad Velenjem pretrgali še kriki navijačev in dirkačev na Amfibija šprintu. Uboge napihljivce so spet pognali v drn okoli boje in nazaj, zmagali pa so Nela Halilovič, Marko Hauc in Maša Matjaž. Slednja v kategoriji juniorjev, za prva dva pa boste upam sami ugotovili kam sodita 😉 Vsi rezultati so tukaj (klik).


Manca Notar na downwindu reke Hood (foto: Marko Notar)

George Paddle Challenge na reki Hood
Ne, ta tekma ni domača! Je pa na njej bilo nekaj Slovencev. Gre za letos največje tekmovanje na svetu in veseli smo lahko, da je na njej v elitnih divizijah nastopila tudi naša Manca Notar, ki je ravno zaključila dolgo tekmovalno pavzo zaradi bolezni. Dokazala je, da je še vedno več kot konkurenčna in dvojni downwind zaključila kot šesta! Za seboj je pustila tudi zmagovalko legendarne tekme M2O na Havajih, Sonni Hönscheid. Na regatnem super krogu, drugi elitni dirki znotraj istega tekmovanja in le dan za downwinderjem, je bila nato Manca 15. Na regati divizije open sta na reki Hood nastopila tudi Natalija Fon Boštjančič in Bojan Bernard. Oba sta končala kot sedma generalno, Natalija prva, Bojan pa drugi v svoji kategoriji. Vsi rezultati so tukaj (klik). Več fotografij z dirke je na FB objavil Marko Notar, tukaj (klik)

Državno prvenstvo na 5km
Danes se v Portorožu odvija še državno prvenstvo na 5km. Tehnična dirka zna prinesti drugačne rezultate, kot vzdržljivostne, ki smo jim bili priče v preteklih tednih … O tej dirki poročamo naknadno.

Diskusija


Pojdi na vrh