Suparski praznik nad vgreznjenim premogovnikom

Na Velenjskem jezeru smo dobili prva državna prvaka na 15 kilometrov, tekma je bila odlična, šov dneva, po odzivih gledalcev sodeč, pa je bil šprint na izpadanje. V Športnem društvu Zoo Station so še enkrat dokazali, da na svojem jezeru znajo izpeljati pravi rekreativni žur in resno tekmovanje hkrati.


Amfibija šprint na velenjski vodi je uspešnica za mlade in stare. (Foto: Tomaž Košir)

Petnajst kilometrov veslanja na deski seveda ni mačji kašelj! Vsakdo, ki se je v soboto lotil izziva državnega prvenstva na to razdaljo, si zasluži pohvale. Večina je zadevo zaključila znotraj dveh ur, nekateri so tudi prijetno presenetili, vsi skupaj pa smo dobili dokaz, da se v Sloveniji izplača organizirati tudi takšne, prave “long distance” dirke, saj je bil obisk nad pričakovanim. Rekordno razdaljo za slovenska tekmovanja se je odločilo preveslati kar 16 moških in 5 žensk, vsi pa so tekmo tudi zaključili. To je več kot na kakšni pol krajši dirki za pokal Slovenije.

Ker je Velenjsko jezero premajhno za tako dolgo razdaljo v enem kosu, so organizatorji izpeljali traso v krog, ki so ga morali tekmovalci za državne naslove preveslati štirikrat. Istočasno so na progo zapeljali tudi rekreativci, ki so se pomerili v dirki na 4 kilometre. Sprva smo se bali, da bo veslanje v krogu dolgočasno za tekmovalce, a je na drugi strani pretehtalo to, da je bilo toliko bolj zanimivo za gledalce, ki so akcijo od blizu lahko videli kar petkrat.

Začnimo tokrat po bontonu, z dekleti. Povsem po pričakovanjih pravzaprav. Manca Notar (Naish) je suvereno zmagala, s prednostjo slabih treh minut in pol pred trenutno vodilno v slovenskem pokalu Nežo Jarc (Starboard), tretja pa je bila Natalija Fon Boštjančič (Naish, +7.32). Pri moških je bilo povsem drugače. Na startu se je pojavil tudi Bojan Boštjančič (Naish), ki v Sloveniji redko tekmuje (živi v ZDA), je pa vedno odličen. Poleg njega sta bila med favoriti stara znanca stopničk Tomaž Jensterle (Starboard) in Marko Milenkovič (Starboard), manjkal pa je Rok Puvar, ki po bolezni še ni pripravljen. Ob njih se je gnetlo tudi nekaj manj znanih obrazov, vsaj na SUP sceni in eden od njih je poskrbel za presenečenje že po prvem krogu, ko je v vodstvu z veliko prednostjo pred Boštjančičem priveslal mimo Velenjske plaže.

.
Blaž Cof
(JP Australia), sicer odličen divjevodaški kanuist, je prvič na supu tekmoval letos v Ljubljani in bil osmi, tokrat pa je zavihal rokave (ok, bil je brez majice) in celotno dirko odveslal v hudem tempu. Kljub vročini je 15 km zmogel brez pijače, skoraj ves čas pa je, kot pravi kanuist, veslal le na levi strani deske. Do cilja ga ni ujel nihče, čeprav se je prednost proti koncu malce stopila. Zmagal je z naskokom minute in 40 sekund pred Boštjančičem, sledil pa je Marko Milenkovič (+3.02), ki se je za tretje mesto skozi celo tekmo boril s Tomažem Jensterletom. Ta v cilju (+6.33) brez stopničk zagotovo ni bil zadovoljen.

Novi državni prvak je za 15 kilometrov porabil uro, petindvajset minut in devet sekund, prvakinja pa uro, štiriintrideset minut in osemindvajset sekund. Uporaben podatek za tiste, ki boste pljunili v roke in trenirali za drugo leto …

.
Pri rekreativcih na 4 kilometrski razdalji sta bila najboljša Žiga Tomc in Ana Jarc. Druga in tretja predstavnica nežnejšega spola sta bili Mihaela Tertinek in Maja Filipič, pri tistih pregovorno bolj “grobih” pa sta si preostali stopnički priveslala Gašper Hribšek in Peter Baričevič.

Popoldne, ko se je organizatorjev lonec z golažem že malce izpraznil, so na vrsto najprej prišli udeleženci nove oblike triatlona – SUP, Bike & Run. Sup, kolo in tek torej …  Pri dekletih je bila najboljša znana že pred startom, saj je bila edina tekmovalka Suzi Simenčič, pri fantih pa je najbolje odborbal Vid Jakop Tršan.

.
Sledil je šprint. Ta je navdušil že na prvi letošnji tekmi v Velenju in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Če je dirka na 15 kilometrov za nepoučene gledalce na obali lahko malce preraztegnjena, je šprint ravno to kar rabijo, da se zabavajo ob navijanju, lahko pa mirne duše tudi poskusijo tekmovati. Še posebej zanimiva in lahko razumljiva je oblika na izpadanje, kjer startajo štirje hkrati, prva dva napredujeta v naslednji krog, druga dva izpadeta. tako vse do finala, kjer se odloči o stopničkah.  Vsi uporabljajo enake, napihljive deske in tipska vesla. Rekreativna zabava in dirka hkrati. Na startu smo videli tako resne tekmovalce, ki so se po odveslanih 15 kilometrih, z že malce dolgimi rokami, poskusili tudi v šprintu, kot popolne začetnike. Skozi zanimive boje z atraktivnimi padci in prehitevanji smo prišli do finala, kjer je zaplet Žige Tomca in Roka Vettorazzija najbolje izkoristil Rok Dernikovič in domov odnesel svojo prvo SUP zmago.

.
Pri dekletih je nastopila šesterica, ki jim je v dveh skupinah po tri družbo delal neznani mladenič na fantovščini. Z rudarsko čelado na glavi ni uspel premagati nobene. “Morda tudi zanalašč, saj mu je bil razgled z zadnjega mesta všeč,” so dogajanje komentirali njegovi kolegi. No, v finale ni prišel, se je pa tam najbolje ponovno izkazala Ana Jarc. Druga je bila Katja Pajnič, tretja pa Anja Setar. Pri možakarjih je bil drugi Borut Širca, tretji pa že večkat omenjeni Tomc. Pri mladincih je tokrat žal tekmovala le Maša Matjaž, ki pa bi s svojim veslanjem v absolutni konkurenci verjetno prehitela tudi kakšno od odraslih tekmic, zato si je nagrado za prvo mesto nedvomno zaslužila. Med klubi je imel na koncu dneva daleč najuspešnejšo bero SUP Klub iz Ljubljane.

.
Rezultati državnega prvenstva na 15 km (klik)
Rezultati rekreativne dirke na 4 km (klik)
Rezultati Triatlona SUP, Bike & Run (Klik)

Rezultati Amfibija šprinta:
Moški – 1. Rok Dernikovič, 2. Borut Širca, 3. Žiga Tomc
Dekleta – 1. Ana Jarc, 2. Katja Pajnič, 3. Anja Setar
Juniorji: 1. Maša Matjaž

Kdo je Blaž Cof? Poglej tukaj (klik)

Domača tekmovalna sezona se nadaljuje ta vikend v Portorožu, kjer bo na legendarnem festivalu Piranja Race spet tudi tekma za SUP pokal Slovenije, kjer sta trenutno v vodstvu Neža Jarc in Rok Puvar. Več o tej dirki najdeš tukaj (klik). Sledi vikend počitka nato pa prvič tekma na Bledu. Več informacij o gorenjski premieri najdeš tukaj (klik)

Diskusija


Pojdi na vrh