Tretjič na dirki preko izgubljenih mlinov

Pretekli vikend se je na jezeru Brombach v Nemčiji odvila ena največjih SUP dirk v Evropi, The Lost Mills. Med številnimi zvenečimi dirkaškimi imeni se je dobro borila tudi edina slovenska predstavnica Manca Notar, ki je vzdržljivostno tekmo zaključila na četrtem mestu, sprint pa kot tretja.

The Lost Mills 2014. Foto: Marko Notar
Manca Notar, 4. na 18 kilometrov. Za ovratnik ji diha Laura Quetglas. (foto: Marko Notar)

Jezero Brombach je umetno jezero na Bavarskem, ki so ga zajezili leta 2000. Pri tem so potopili dolino v kateri je ležalo 9 mlinov, ti pa so bili s tem za vedno izgubljeni. Od tod tudi ime dirke The Lost Mills. Letos so jo izvedli tretjič.

Predvsem pri moških je bila zasedba z letnico 2014 močno zvezdniška. Na startni liniji 18 kilometrov dolge vzdržljivostne dirke so se pojavila tudi imena kot so Danny Ching, Connor Baxter in Zane Schweitzer, a tokrat niso blesteli prevsem v hitrosti. No tudi, a jim ta ni pomagala do zmage. Vsi so bili pričakovano  v skupini najboljših, ki je vodila cel prvi del dirke, a je nato naredila napako in zašla z začrtane trase. Ni povsem jasno kdo je takrat vodil, a sledili so mu vsi, s tem pa so dali možnost lanskoletnemu zmagovalcu, Francozu Ericu Terrienu, takrat nekoliko zadaj, da je skočil v vodstvo in si nabral štiri minute prednosti. Čas, ki so ga izgubljeni borci porabili za povratek na pravo pot, je bil za večino iz prej vodeče skupine usoden, le Ching in Baxter sta uspela pospešiti dovolj, da sta razliko zmanjšala na dve minuti in zasedla drugo (Ching) in tretje mesto. Jake Jensen, ki je morda celo kriv za daljšnico, je tekmo končal na 17. mestu, potem ko je po povratku na pravo linijo menda nekaj časa veslal celo na 40. poziciji. Končni rezultati so tako dejansko zelo zanimivi, saj je kar nekaj znanih imen, pred tekmo so bili favoriti, sedaj raztresenih po lestvici navzdol.

Pri dekletih takšne drame ni bilo, je pa Kanadčanka Lina Augaitis dokazala, da je ena najhitrejših na svetu ta hip. Za točno minuto je ugnala Angie Jackson iz dežele kengurujev, na najnižji stopnički pa je Nemka Sonni Hönscheid zaostala še za dodatni debeli dve minuti. Manca Notar je stopničke zgrešila za dobre štiri minute, Španko Lauro Quetglas na petem mestu pa je za seboj pustila za dobro minuto.

Dan pred  vzdržljivostno dirko so se najboljši pomerili tudi v sprintu na 200 metrov. Pri moških je z rekordom, 47,60 sekund, zmagal Danny Ching, pred Baxterjem (00:50,26) in Beaujem O ́Brienom (00:50,70). Pri dekletih je zmagovalka Augaitis veslala 00:59,90, druga je bila Jacksonova (01:00,60), tretja, Notarjeva, pa je za Avstralko zaostala le 30 stotink sekunde.

“S svojimi rezultati na dirki sem super zadovoljna. Konkurenca je bila morda celo enako močna, kot na svetovnem prvenstvu, pri moških je manjkal le Kai Lenny, pri ženskah pa Annabel Anderson. Tokrat sem tako vzdržljivostno, kot sprint tekmo, vozila na deski dolžine 12’6”, ostali pa na daljših in največkrat hitrejših štirinajstkah (v uradnih rezultatih je za Manco navedena napačna dolžina, op.ur.), kar mi daje še dodatno samozavest pred nadaljevanjem sezone. Verjetno me ta vikend čaka še ena skoraj domača tekma v Poreču, potem pa odhajam na Havaje, kjer se bom spet pomerila na preizkusu Molokai 2 Oahu,” je po tekmi povedala Manca, med drugim tudi druga najmlajša med dekleti na tekmovanju.

Povezave do rezultatov:

Vzdržljivost – moški, ženske
Hitrost – moški in ženske

Video rekordnega veslanja Dannyja Chinga:

Diskusija


Pojdi na vrh