Velenjsko jezero – nad potopljenim premogovnikom

Morda se komu sliši čudno, a tvorci novodobnega velenjskega turizma so pravzaprav rudarji. Pa ne le zaradi premogovniškega muzeja. Bolj zato, ker so tla med Velenjem in Šoštanjem najprej preluknjali z rovi, nato pa vse skupaj zapustili.

Velenjsko jezero
Velenjsko jezero je suparjem izredno prijazna destinacija. (Foto: Tomaž Košir)

Ko se je premogovnik začel sesedati, je nastalo Velenjsko jezero. Z dvema bratcema – malim Škalskim jezerom in večjim Šoštanjskim oz. Družmirskim jezerom. Škalsko je danes bolj ali manj v ribiški domeni, Družmirsko še ni urejeno, Velenjsko pa je po ureditvi okolice pravi biser Šaleške doline.

Pred leti, že kar mnogimi, smo windsurferji malce pomilovali lovilce vetra iz okolice Velenja, ki so hodili windsurfat na tamkajšnje jezero. Veljalo je za grdo in umazano, zato ni bilo veliko “nelokalcev”, ki bi se tja dejansko odpravili z desko in jadrom, kljub dobremu vetru. Med drugim so v jezero odlagali pepel iz termoelektrarne v Šoštanju. Potem pa se je zgodilo. Jezero in okolico so Velenjčani popolnoma uredili, v vodo ne spuščajo več umazanije in danes je čista, kopanju primerna. Lokalni mojster deske in jadra Miro Škorjanc je na eni lepše urejenih jezerskih plaž v Sloveniji nato postavil še windsurf center z imenom ZOO station in zgodba se je tudi za windsurferje popolnoma spremenila. Zadnja leta je ZOO station seveda tudi center vsega suparskega v Šaleški dolini.

VelenjskaPlazaVelenjska plaža, del jezera in Zoo Station spodaj desno. (Foto: Tadej Živko)

Ko se skozi Velenje pelješ proti Turistično rekreacijskemu centru (TRC), se ti zdi neverjetno, da boš iz strnjenega naselja na eni in industrijskaga kompleksa Gorenja na drugi strani, čez par 100 metrov pripeljal do zelene dežele na robu vode. Če si tam prvič, od Velenja najprej sledi tablam za TRC, nato pa za avtokamp. Ko boš pri obali, ti bo vse jasno. Ob obisku za cel vikend priporočamo, da se sparkiraš v kampu. ZOO station v njem nudi tudi najem že postavljenih šotorov, kamp pa mobilne hišice. Iz kampa imaš vodo na dlani, le sence v poletni vročini lahko zmanjka, zato se zagrebi za prostor pod kakim drevesom. Enodnevni raziskovalci parkirajo na urejenih površinah desno od kampa, nad označenim kopališčem. Parkirišča so bila lani večji del sezone brezplačna, le ob najhujši poletni gneči, ko je bilo potrebno promet urejati, je bilo za dnevno parkiranje potrebno plačati 2 evra.

Foto: Tomaž Košir
Gejzirji za kuliso suparskega tekmovanja. Umetni seveda. (foto: Tomaž Košir)

Vstop v vodo s supom priporočamo nekje pod surf centrom, levo od kopališča. Če se z veslom na deski nato podaš na izlet ob obalah jezera, boš v smeri proti urinemu kazalcu najprej srečal umetne gejzirje, ki popestrijo tudi pogled s kopališča, nato čudovito in posebno vrtičkarsko naselje Kunta Kinte, pa “plavajoči otok” in potopljena drevesa. Slednja stegujejo svoje veje tik pod površino jezera, zato je pri supanju čez njih potrebno biti previden. Padec lahko boli! Pogled na šoštanjske dimnike je dejansko nemoteč in za velik del Velenjske plaže skrit, se pa včasih v zraku začuti vonj po vodni pari, a res redko.

Foto: Tomaž Košir
Veslanje mimo naselja Kunta Kinte. (foto: Tomaž Košir)

Če ti Velenjsko jezero nekoč postane dolgočasno, menda obstaja opcija, da s supom skočiš tudi na Družmirskega oziroma Šoštanjskega, kot ga kličejo nekateri. Ni še urejeno, menda se bo še povečevalo, saj tam rudarji še vedno kopljejo Lignit, a Miro Škorjanc pravi, da se izplača. Če te mika, ga poišči v ZOO stationu in povprašaj kako in kaj …

Velenjsko jezero je dolgo 1,4 km, široko 1,3 km in globoko 54 m. Je globlje od Blejskega (31 m) in Bohinjskega jezera (45 m). Po površini je praktično enako kot Blejsko jezero, krog ob obalah pa ti bo prinesel okoli 5 km veslanja. Več o Šaleških jezerih najdeš tukaj (klik) …

Foto: Tomaž Košir
Ob obali na vzhodni strani jezera občasno pod vodo kaj štrli proti gladini, zato previdnost ne bo odveč, malo naprej, ko se obala obrne proti zahodu, pa čakajo še potopljena drevesa … (foto: Tomaž Košir)

SUPARJU UPORABNE INFORMACIJE

Lokacija: Lepa, zelena, na severni strani gričevnata, le na zahodni strani jezera pogled z jezera ujame šoštanjske dimnike in premogovniško infrastrukturo. Voda je občasno nekoliko motna, a je neoporečna. Analize vode najdeš tukaj (klik).
Idealen čas: Od pomladi do jeseni.
Dostopnost: Z avtomobilom. Dovolj parkirnih mest. Le sredi najbolj vročega poletja je lahko na parkiriščih precejšnja gneča. V kampu je redko gužva.
Dostop do vode: Idealna je južna obala jezera, na levem delu Velenjske plaže, pod surf centrom. Od avta običajno kakih 100 metrov.
Najbolj primerno za družine, rekreativno supanje, trening, skupine, tekmovanja. Ni najbolj primerno za potovalno (touring) veslanje saj je jezero premajhno in ni razvejano. Logično tudi ni “narejeno” za jahanje valov.
Ponudba: Najem supov je možen v windsurf centru ZOO station. Gostinska ponudba je na voljo pri kampu in pri jadralnem centru.
Prenočevanje: Hotelov in apartmajev povsem ob jezeru ni, je pa kamp lepo urejen in nudi tudi najem mobilnih hišk.
Kako do tja: Do Velenja po želji tvoje GPS naprave ali glave, naprej slediš tablam za TRC in nato za kamp Jezero.

Diskusija


Pojdi na vrh