Veslači protestirali, župan in druščina pa ignorirali

Več kot 100 veslačev se je včeraj zbralo ob Bohinjskem jezeru in protestiralo proti nedavno sprejetemu občinskemu odloku o novem plovnem režimu na jezeru. Ta uvaja zaračunavanje dovolilnic za veslanje po jezeru in določa obvezne vstopno-izstopne točke. O zadevi smo pisali tudi pred sprejetjem odloka …


Z mirnim prečkanjem prehoda za pešce so veslači vseh vrst opozorili na nestrinjanje z nedavno sprejetim občinskim odlokom. (Foto: Peter Koren)

“Slovenija je posebna dežela, tudi po tem, da si lokalne oblasti lahko po svoje razlagajo državne zakone, jih zaobidejo in prilagodijo, nato pa na ta račun služijo. Javno dobro ni nekaj kar si lahko vsakdo prilasti in uporabo mirno zaračunava,” je idejo protesta povzel eden od odeležencev včerajšnjega shoda ob Bohinjskem jezeru. Protest je nastal spontano, z idejo in širjenjem pobude preko socialnih omrežij, kjer je požel tudi veliko podpore. Med udeleženci je bilo videti tako sedeče kot stoječe veslače, ideja pa ni pritegnila krovnih organizacij. “Kajakaška zveza se je od protesta distancirala, SUP sekcija pri Surf Zvezi Slovenije pa ni podala uradnega mnenja, a so se nekateri predstavniki udeležili shoda,” je povedal Marin Medak, eden od glasnejših kritikov odloka. Tudi lokalni veljaki na čelu z županom Francem Kramarjem se na protest včeraj niso odzvali, čeprav so slednjega, malo pred napovedanim začetkom shoda, menda opazili v bližini.

BohinjShod2
Čigava je voda? (Foto: Peter Koren)

Med bolj znanimi obrazi s slovenske SUP scene so bili med protestniki opaženi Marko Milenkovič, Samo Laharnar, Marko Hauc, Gregor Strnad in Nataša Tominšek, morda pa smo še koga spregledali.

Dogajanje je sicer spremljalo nekaj policistov, ki so ocenili, da shod poteka mirno, udeležence pa so le poprosili, da z napovedanimi skupinskimi prečkanji prehoda za pešce ne pretiravajo. Mimogrede so ulovili še nekaj divjakov v avtomobilih, ki jim zebra na cestišču ne pove veliko. Na koncu so se nekateri veslači podali še na vodo in pokazali proti čemu se borijo bohinjski oblastniki.

.
Odlok o novem plovnem režimu na Bohinjskem jezeru je bil sprejet 4. februarja in predvideva obvezno plačevanje pristojbin za vse, ki gredo na jezero veslat s kanujem, kajakom ali supom. Določili so nekaj obveznih vstopno-izstopnih mest, pristojbine pa naj bi bile plačilo za uporabo le teh. Z izkupičkom naj bi ta vstopno-izstopna mesta tudi vzdrževali, čeprav nikomur ni jasno v čem naj bi se vstopno-izstopne potrebe veslačev razlikovale od tistih, ki jih imajo običajni kopalci, windsurferji, jadralci … Nekateri so zato prepričani, da gre pri vstopno-izstopnih točkah le za manever, s katerim so se na občini izognili obtožbam o zaračunavanju uporabe vode, kar bi bilo v nasprotju z zakonodajo. Pred sprejetjem odloka je bilo govora o sedmih vstopno-izstopnih točkah, kasneje le o eni, sedaj pa je menda načrtovanih osem.

Diskusija


Pojdi na vrh