Podivjana voda za začetek tekmovalne sezone

V dokaj lepem, a vetrovnem vremenu in z močno razburkanim morjem v Piranskem zalivu, se je včeraj končala prva tekma za letošnji SUP pokal Slovenije. Pri ženskah je na 8 kilometrov dolgi trasi zmagala Neža Jarc, pri moških pa Davide Ionico.

Foto: Mihaela Tertinek
Že na startu je bilo jasno, da bo zahtevno. Z zeleno kapico gre v boj najboljši Slovenec včeraj, Tomaž Jensterle …  (Foto: Mihaela Tertinek)

Neža Jarc (SUP klub / 1:07:50) je nakazala, da se je čez zimo dobro pripravljala, saj je v izjemno zahtevnih razmerah v osmih kilometrih veslanja drugouvrščeno Avstrijko Sabine Schellander prehitela za dobrih 6 minut. Tretja pri ženskah je bila Natalija Fon Boštjančič, četrta pa Kimi Zupančič.

Pri moških je bila konkurenca številčnejša, divjanje morske gladine pa je zahtevalo tudi nekaj izpada. Tekmovalna komisija se je sicer odločila, da tokrat občasnega veslanja na kolenih ne bo kaznovala z diskvalifikacijo, a nekateri so tekmo kljub temu zaključili pred ciljem. Na koncu so bili na stopničkah sami Italijani, Davide Ionico (52:34), Leonardo Toso in Giorgio Magi. Na nehvaležnem četrtem mestu je končal najboljši Slovenec včeraj, Tomaž Jensterle (Tiki Team / 59:46).

Foto: Mihaela Tertinek
Neža Jarc je sezono začela s prigarano, a prepričljivo zmago. (Foto: Mihaela Tertinek)

Med rekreativci, ki so se pomerili na štiri kilometre je med moškimi zmagal Boštjan Herodež, pri ženskah pa Hana Pušljar. V kategoriji juniorjev so se pomerila le tri pogumna dekleta. Zmagala je Zala Vidmar, druga je bila Nika Zupančič, tretja pa Ela Vidmar.

Foto: Mihaela Tertinek
Juniorke Zala, Nika in Ela so vrgle rokavice juniorjem. Naslednjič bi bilo lepo, če bi poleg super deklet tekmovali tudi super fantje 😉 (Foto: Mihaela Tertinek)

Kot smo že omenili, so bile razmere včeraj zahtevne. Ob južnem vetru, ki je pihal z močjo do 15 vozlov, so Piranski zaliv “napadli” valovi, kar za izkušene suparje sicer ne bi bilo nič hujšega, a ker je trasa tekmovanja potekala dokaj blizu obale (Portorož-Piranska Punta-Portorož), so bili tekmovalci žrtve mešanja valov – tistih z juga in tistih, ki so se že odbili od betonske ali kamnite obale, pa še tistih, ki jih ustvarjajo plovila. Na ta način valovi dejansko potujejo v vse mogoče smeri, se med seboj križajo in povzročajo popolnoma razbito in nepredvidljivo morsko gladino. V takih razmerah in po možnosti v kombinaciji z ozkimi race deskami, narejenimi za mirno vodo, so padci velikokrat neizbežni tudi za največje mojstre. A morje je pač morje in supanje je na morju doma, tudi če je razburkano. No, kakega pretiranega veslaškega užitka včeraj verjetno nihče ni občutil, so se pa menda nekateri močno zabavali vsaj v lastnih akrobacijah 😉 Čestitke kar vsem, ki so tekmo zaključili, še posebej pa tistim, ki so ves čas veslali stoje!

Na tekmi sta sicer manjkala naša najboljša iz preteklih sezon, Manca Notar in Rok Puvar.

Celotni rezultati so objavljeni tukaj (klik) …

Diskusija


Pojdi na vrh