Že drugič vroče in hitro na Ljubljanici

Na Ljubljanici so se včeraj drugič spopadli suparji. Tudi tokrat znotraj prireditve Ljubljanica Paddle Challenge, v organizaciji Kajakaške zveze, a letos je dirka štela tudi za SUP pokal Slovenije, pod okriljem Surf zveze. Najhitrejša sta bila Manca Notar in Peter Bartl.


Dekleta so imela tokrat prednost. S starta so se pognale prve. (Foto: Tomaž Košir)

“Če hočete vedeti kdaj bo najtoplejši dan v Ljubljani, poglejte kdaj je na sporedu SUP tekma na Ljubljanici,” je sestanek tekmovalcev začel organizator Damjan Možina iz SUPkluba, ki se spomni, da je bilo tudi ob lanski prvi dirki v Ljubljani najtopleje.

No, kljub pasji vročini in hudi sopari (centru mesta se je osvežitev z dežjem izognila severno) se je na startu druge ljubljanske SUP preizkušnje zbralo 31 tekmovalcev in 13 tekmovalk. Po zboru in sestanku na Livadi so se družno odpravili na start v bližini čevljarskega mostu in pritegnili poglede ljudi z obrežja. Rumene in oranžne majice, so označevale dve kategoriji, ki tokrat nista bili klasični tekmovalna in rekreativna, pač pa preprosto trde in nepihljive deske.

Trasa je tekmovalce peljala od starta direktno pod Hišo športa, do mostu Hradecki, pod katerim so obrnili in se z neopaznim tokom spustili do Zmajskega mostu, kjer je čakal drugi obrat, od tam pa nazaj proti startu, kjer je bil tudi cilj. Vse skupaj je zneslo 2,5 kilometra, kar je manj kot klasična tehnična dirka in več kot šprint. No, najboljši so šprintali od starta do cilja.

Znak, da se poženejo s starta so tokrat prva dobila dekleta, kar se menda ni zgodilo še nikjer. Zagotovo ne na nobeni tekmi, ki jih je obiskala Manca Notar, pa jih je že ogromno, po celem svetu. “Navdušena sem nad tem, da so nas spustili naprej. Končno enkrat,” je povedala po dirki.

Dirkaško gledano večjih presenečenj ni bilo. Manca je potegnila takoj po startu in v šprinterskem slogu večala razliko do prve zasledovalke, Sabine Schellander iz Avstrije. Njima je sledila Neža Jarc, ki pa je menda v prvem delu dirke padla in tako pridelala malce večji zaostanek.

TK_SUP_LJ2
Dirka na Ljubljanici je odlična promocija za šport. (Foto: Tomaž Košir)

Moški, razen Roka Hočevarja, ki je pomotoma startal med dekleti (“tudi jaz bi z veseljem,” je stvar komentiral uradni govorec) in bil nato diskvalificiran, so se v boj pognali dve minuti po puncah. Tudi tu je bila slika v čisti špici pričakovana, Avstrijec Peter Bartl je namreč bliskovito skočil v ospredje, a za njim je bilo drugače kot smo vajeni. V odsotnosti bolanega Roka Puvarja in še vedno nepripravljenega na tekme Tomaža Jensterleta, so vlogo prvih zasledovalcev tokrat prevzeli suparji iz kajak-kanu krogov. Luka Božič, Anže Berčič in Vid Oštrbenk (ki ga poznamo že iz Bohinja in Velenja) so pokazali, da izkušnje iz svojih čolnov lahko odlično prenesejo na tekmovalne SUP deske. Prehiteli so tudi Marka Milenkoviča, sicer letos enega boljših na domačih SUP tekmah in bivšega vrhunskega plavalca. Še zanimivosti: Peter Bartl je do cilja prehitel tudi vsa dekleta, razen Mance Notar, Luka Božič pa je skoraj ves čas tekme veslal le na eni strani deske, ker je tako vajen iz svojega športa.

Poglej start moških v videu:

Ljubljanica Paddle Challenge 2015, SUP start moških …

Posted by SUP magazin on Friday, July 24, 2015

.
Vse našteto do sedaj se je dogajalo na trdih deskah, napihljivi fantje in punce, kot so jih v šali poimenovali organizatorji, pa so na svojih “gumicah” dirkali ravno tako trdo, le malenkost počasneje. Pri moških je bil v “oranžni” kategoriji najboljši Anže Urankar, pred Gregorjem Macarolom in Tiki ambasadorjem Gregorjem Strnadom. Pri dekletih je slavila sedaj že serijska zmagovalka med rekreativci, Mojca Amon, pred Ano Jarc in Katarino Klemen. Med juniorji sta bila najboljša Zala Vidmar in Nil Kerin.


Vročina je naredila svoje. V cilju je Ljubljanica izgledala kot kopališče. (Foto: Tomaž Košir)

Dirka v Ljubljani je nekaj posebnega. Ne le, da se redko kje lahko pohvalijo s čim podobnim v samem centru mesta, pač pa je zaradi lokacije tudi izjemna promocija za naš šport. Tudi zato je pomembno, da je organizacija takšnega dogodka dobra, saj vsakomur, ki zadevo vidi prvič (in takšnih je bilo včeraj veliko) v spominu ostane predvsem splošen vtis. Glede na odzive gledalcev, je bil včeraj tudi ta odličen.

Rezultati:

Moški na trdih deskah
1. Peter Bartl, 2. Luka Božič, 3. Anže Berčič, 4. Vid Oštrbenk, 5. Marko Milenkovič, 6. Marko Hauc, 7. Tadej živko, 8. Blaž Cof, 9. Urban Zupanc, 10. Rok Vettorazzi, 11. Miha Vauhnik, 12. Denis Matjaž, 13. Aljaž Kussel, 14. Žiga Brajnik, 15. Grega Brajnik

Ženske na trdih deskah
1. Manca Notar, 2. Sabine Schellander, 3. Neža Jarc, 4. Natalija Fon Boštjančič, 5. Maja Filipič, 6. Vanja Matjaž

Moški na napihljivih deskah
1. Anže Urankar, 2. Gregor Macarol, 3. Gregor Strnad, 4. Aleksander Stopinšek, 5. Bruno Bračko, 6. Luka Štricelj, 7. Franci Horvat, 8. Matej Trampuž, 9. Boštjan Herodež, 10. Peter Požin, 11. Jan Stopinšek, 12. Borut Karl, 13. Nil Kerin, 14. Boštjan Filipič, 15. Aljaž Požes

Ženske na napihljivih deskah
1. Mojca Amon, 2. Ana Jarc, 3. Katarina Klemen, 4. Jana Hočevar, 5. Hana Kerin, 6. Zala Vidmar, 7. Karen Deak

Kmalu objavimo tudi fotozgodbo …

Diskusija


Pojdi na vrh